Afbeelding

Individuele onderdelen steeds populairder

Nieuws

ROSMALEN – In de rubriek Onze Club gaan onafhankelijke nieuwspartners De Rosbode en lokale omroep ROS Radio op bezoek bij vrijwilligersorganisaties in Rosmalen en omgeving. In deze aflevering: Ruitersport Vereniging Rosmalen

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

In 2002 vond er een fusie plaats van Rijvereniging Sint Lambertus met Ponyclub The Sunny Boys. Dit had met name te maken met het gebrek aan bestuursleden. Waarom twee verenigingen apart laten draaien als veel dingen elkaar toch al overlappen? Beide verenigingen gingen samen verder als Ruitersport Vereniging Rosmalen.

Tiny van Nistelrooij: “We hebben glorietijden gekend, Sint Lambertus kende twee achttallen en ruim 30 leden en The Sunny Boys hebben zelfs tijden met 65 rijdende leden gekend. Tegenwoordig hebben we 30 actieve leden in totaal en dat is momenteel redelijk veel voor ruitersportbegrippen. Het 8- en 4 tallen rijden bestaat nauwelijks nog. De sport is heden ten dage gebaseerd op individuele dressuur en springen. Daarnaast kennen we tegenwoordig het onderdeel Hobbyhorse en Bixie wedstrijden.”

Bij Hobbyhorse, dat overgewaaid is uit de USA, rijden kinderen met hun Hobbyhorse, oftewel stokpaardje, wedstrijden in dressuur, springen, barrelrace en een verkleedparade. Heeft je kind geen Hobbyhorse, dan kan er een van de vereniging geleend worden op de wedstrijddagen.

“Dit onderdeel is een mooie opstap om op een pony verder te gaan”, denkt Tiny. “De regels die gehanteerd worden bij deze wedstrijden zijn hetzelfde als bij de pony- en paardenwedstrijden en een stuk goedkoper. Je hebt geen stal nodig, geen vervoer, geen voedsel, je hoeft geen stal uit te mesten en ga zo maar door. Een paar weken geleden hadden we bij een Hobbyhorse dag maar liefst 60 deelnemers. We hebben deze mogelijkheid opgepakt omdat we op zoek waren naar meer activiteiten om de vereniging en de Roshoeve te kunnen blijven bekostigen.”

Dan zijn er ook nog de Bixiewedstrijden, simpele proeven voor beginnende ruiters. “Dit onderdeel is landelijk en in tegenstelling tot de Hobbyhorse heb je hier wel een eigen pony bij nodig”, aldus Tiny. “De meeste deelnemers zijn tussen de 6 en 10 jaar oud. Dit onderdeel is een opstap naar een serieuze ruitersport carrière en hier is veel belangstelling voor.”

De ruitersportvereniging heeft de Roshoeve op het adres Kruisstraat 2 beschikbaar om te kunnen oefenen en wedstrijden in te organiseren. Het hele jaar kan de club gebruik maken van twee prachtige indoorrijhallen en een buitenrijbaan. De Roshoeve wordt beheerd door een stichting en de Ruitersport Vereniging huurt de hal van die stichting. Op dinsdag zijn clublessen te bezoeken voor zowel wedstrijd- als vrijetijdruiters die worden gegeven door een instructeur. Regelmatig organiseert de club regionale dressuur – en springwedstrijden onder auspiciën van de ruitersportbond.

Dit jaar is er helaas geen Outdoor Rosmalen. Voor het grote ruitersportevenement dat al 25 jaar georganiseerd werd is dit jaar geen geschikt terrein beschikbaar en er is te weinig organisatorisch talent om het evenement dit jaar voort te zetten. Tiny: “We zoeken voor diverse evenementen mensen die mee willen helpen met handjes of organisatorisch. Het aantal vrijwilligers bepaalt hoeveel we kunnen organiseren. Het blijft zoeken naar de juiste balans. Trots en blij zijn we in ieder geval met onze onderhoudsploeg, gepensioneerde leden die op maandag voor het onderhoud van de accommodatie zorgen en de boel op orde houden.” www.rvrosmalen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Lees ook