Afbeelding

Ontdek je digitale kwetsbaarheden met pentesten

Ondernemend

Stel je voor: een ethische hacker probeert als een digitale inbreker binnen te dringen in de systemen van jouw organisatie. Eng? Nee hoor, dit is precies wat er gebeurt bij een pentest! In dit artikel gaan we dieper in op pentesten en ontdekken we waarom elke organisatie dit eigenlijk regelmatig zou moeten doen. 


Wat is een pentest precies? 

Een pentest, kort voor penetratietest, is een gecontroleerde hack uitgevoerd door cybersecurity-experts. Deze ‘ethische hackers’ gebruiken dezelfde technieken als cybercriminelen, maar dan met toestemming van de organisatie. Het doel? Het blootleggen van zwakke plekken in de digitale beveiliging zodat deze gedicht kunnen worden voordat kwaadwillenden er misbruik van maken. 

Pentesten is dus eigenlijk een preventieve maatregel. Je laat je IT-systemen doorlichten om hacks en datalekken te voorkomen. Slimme organisaties voeren regelmatig pentesten uit om hun risico’s in kaart te brengen en beveiligingslekken te dichten. 

Black Box, Grey Box en White Box pentesten

Er zijn verschillende soorten pentesten, afhankelijk van de hoe veel voorkennis die de testers krijgen. 

Bij een Black Box test krijgen de hackers geen inside informatie, net als echte criminelen. Ze moeten zelf op onderzoek uit om zwaktes te vinden.
Een Grey Box test bootst een hacker na die al wat toegang heeft, bijvoorbeeld van een (ex-)medewerker. De testers krijgen de rechten van een gewone gebruiker.
Bij een White Box test is de organisatie open kaart en geeft de hackers zelfs inzage in broncode en andere gevoelige informatie. Zo kunnen ze nog gerichter speuren naar risico’s.

Welke aanpak het beste is hangt af van de gewenste diepgang en beschikbare tijd en budget. In alle gevallen leveren pentesten waardevolle inzichten en concrete verbeterpunten op. 

Kun je zelf pentesten?

Wellicht denk je: kan ik dat niet gewoon zelf doen met wat handige tools. Er zijn inderdaad vulnerability scanners te koop die automatisch naar bekende lekken speuren. Nuttig als eerste check, maar lang niet zo grondig als handmatig pentesten door echte experts. 

Pentesten is mensenwerk. Het vereist de creativiteit, ervaring en hacker mindset van doorgewinterde cybersecurity-specialisten. Zij weten welke trucs criminelen toepassen en hoe ze ook nog onbekende zwaktes kunnen blootleggen. Dat gaat veel verder dan een scanner die wat standaard checks uitvoert.

Pentesten door een expert?

Maak je organisatie dus echt digitaal weerbaar en besteed je pentesten uit aan experts zoals Surelock. Zij leveren niet alleen de technische slagkracht, maar adviseren je ook over het structureel verbeteren van je beveiliging. Zo til je onder professionele begeleiding je hele security-volwassenheid naar een hoger plan. En dat is pas echt een geruststellende gedachte in de huidige digitale wereld. 

Neem online security serieus

Pentesten is een must voor elke organisatie die online security serieus neemt. Door met enige regelmaat ethische hackers los te laten op je systemen, krijg je grip op je risico’s en kun je tijdig bijsturen. Dat kan soms misschien kostbaar zijn. Maar het is absoluut de moeite waard! En meestal een kleine investering om grote ellende te voorkomen. Kruip in de huid van een hacker en hack jezelf, voordat anderen het doen! 

Lees ook