Afbeelding

Ontdek hoeveel huis je kunt krijgen

Ondernemend

Droom je van een eigen huis, maar heb je geen idee wat financieel haalbaar is Je bent niet de enige. Veel huizenkopers worstelen met de vraag “Hoeveel hypotheek kan ik eigenlijk krijgen “ Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals je inkomen, leeftijd, woningwaarde en schulden. Maar hoe kun je jouw maximale hypotheek berekenen? In dit artikel lees je daar meer over!


Inkomen als basis 

Jouw inkomen vormt de basis voor de berekening van je maximale hypotheek. Hoe meer je verdient, hoe meer je in principe kunt lenen. Banken kijken naar je bruto jaarinkomen om te bepalen welk hypotheekbedrag verantwoord is. Daarbij houden ze rekening met de zogenaamde ‘loan-to-income’ ratio, oftewel de verhouding tussen je lening en inkomen. 

Ook je dienstverband speelt een rol. Heb je een vast contract? Dat geeft de bank meer zekerheid dat je de hypotheeklasten op lange termijn kunt dragen. Ben je zelfstandige dan wordt vaak gekeken naar je nettowinst van de afgelopen jaren. 

Samen of alleen kopen

Als je samen met je partner een huis koopt, telt het inkomen van jullie beiden mee. Zo kun je met z’n tweeën vaak een hogere hypotheek krijgen dan wanneer je in je eentje koopt. Dat lijkt logisch, maar stel je partner heeft een studieschuld of betaalt alimentatie. Die financiële verplichtingen worden ook meegenomen in de berekening, wat je gezamenlijke leencapaciteit weer kan drukken. 

Gelukkig hoef je niet zelf uit te zoeken hoe al die variabelen zich tot elkaar verhouden. Online vind je handige tools, die in een paar klikken je hypotheekruimte voor je berekenen. Superhandig! 

De waarde van je droomhuis 

Stel, je hebt op basis van je inkomen berekend dat je €400.000 kunt lenen. Dat betekent niet automatisch dat je ook een huis van 4 ton mag kopen. Volgens de huidige regels mag je hypotheek namelijk niet hoger zijn dan de woningwaarde. Is jouw droomhuis getaxeerd op €350.000 Dan kun je dus ook maximaal €350.000 hypotheek krijgen, ook al zou je qua inkomen meer kunnen lenen. 

Ga je het huis verduurzamen, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen of extra te isoleren Goed nieuws! Dan mag je tot 106% van de woningwaarde aan hypotheek afsluiten. Zo heb je wat extra financiële ruimte voor je energiebesparende verbouwing. 

Met een Biedcertificaat sta je sterker 

Is je maximale hypotheek berekend en heb je groen licht van de bank? Met een Biedcertificaat op zak kun je extra overtuigend overkomen op een verkoper. Zo’n certificaat toont aan dat je de financiering voor elkaar hebt en echt in staat bent om het huis te kopen. 

Een hypotheekadviseur zoals kan zo’n Biedcertificaat voor je opstellen. Het geeft verkopers en makelaars net dat beetje extra vertrouwen dat jij een serieuze koper bent die z’n zaakjes op orde heeft. En dat is zeker geen overbodige luxe op de concurrerende huizenmarkt van nu! 

Kies voor deskundige hulp 

Je maximale hypotheek bereken je niet zomaar even op de achterkant van een bierviltje. Gelukkig zijn er online tools en deskundige hypotheekadviseurs die je hierbij kunnen helpen. Door slim gebruik te maken van rekentools, advies en een overtuigend Biedcertificaat, leg jij de fundering voor jouw droomhuis. Wacht niet langer, lees meer over Frits en ontdek wat er voor jou mogelijk is!

Lees ook