Afbeelding
PAULINE LUYBEN

Sophie Scholten in nationale jeugdselectie: ‘De afstanden zijn kort, maar de onderdelen zwaar’

Nieuws

ROSMALEN – Geselecteerd worden voor een Nederlands Team is niet iets wat iedereen overkomt en al helemaal niet op 14-jarige leeftijd. Sophie Scholten (14) van Redding Brigade Rosmalen kreeg recent een telefoontje van de bondscoach van Reddingsbrigade Nederland dat ze op basis van goede prestaties is geselecteerd om deel te nemen aan de Nationale jeugdselectie tot 18 jaar van het Lifesaving team Nederland.

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

Sophie Scholten studeert aan het VWO op het Rodenborch College, ze brengt een groot deel van haar vrije tijd in het (zwem)water door. Bij De Treffers trekt ze baantjes op wedstrijdniveau om conditie en techniek te verbeteren. De grootste focus ligt echter op Livesaving, de wedstrijdvorm van het reddend zwemmen. Met haar prestaties scoort ze hoge ogen. Zo hoog zelfs dat ze in de Nederlandse selectie terecht is gekomen.

Sophie: “Ik vind het elke keer weer heel leuk om te kunnen zwemmen. Na het behalen van mijn diploma’s ben ik doorgestroomd naar het zwemmend redden en de livesavingsport. Ik zwem al sinds ik 4,5 jaar oud was. Ik was 7 of 8 jaar oud toen ik wedstrijden ging zwemmen. Minimaal vier dagen per week lig ik in het water, twee trainingen bij Redding Brigade Rosmalen en twee trainingen bij De Treffers. Ik ben met name fan van het reddend zwemmen, we hebben een sterke band met de leden van de Redding Brigade onderling. Niet alleen met teamgenoten, ook met mensen van andere verenigingen die we op wedstrijden treffen, altijd heel gezellig.”

Bij Livesaving zwem je op verschillende manieren, niet zomaar alleen baantjes trekken. “De lifesavingsport heeft zowel individuele als ook teamonderdelen. In de herfst en winter vooral binnen in het zwembad. Daar werken we aan onze techniek, trainen met bijvoorbeeld een pop als nagebootste drenkeling, oefenen we estafettes en zwemmen we met een rescue-tube. In de lente en zomer ben ik ook buiten actief. Buiten werken we bijvoorbeeld met een board om snel bij de drenkeling te komen. Op het board kunnen we de drenkeling dan naar de kant brengen. In de lifesavingsport is de drenkeling een teamgenootje dat je dan zogenaamd gaat redden.”

Niet alleen in het water, maar ook op het strand zelf zijn er onderdelen, zoals het onderdeel Beach flags. Je sprint zo snel mogelijk 20 meter om een stokje op het parcours op te kunnen pakken. Met één persoon meer dan dat er stokjes (de ‘flags’) zijn, probeer je een flag te bemachtigen, een soort van stoelendans. Het gaat hier om snelheid en reactietijd.”

Sophie: “In het zwembad vind ik het onderdeel ’50 pop’ een van de leukere onderdelen. Hier zwem je 25 meter, duik je een pop op en zwem je met pop door naar de finish. Buiten is de surfrace mijn favoriet. Een flinke ronde zo snel mogelijk het parcours afleggen, heel anders dan in het zwembad. Dit zijn mijn beste onderdelen. Tijdens een wedstrijd recent in Dordrecht heb ik goed gescoord, ik heb daar op twee onderdelen een limiet voor team NL gezwommen. Hoewel ik wist dat ik die limieten had gezwommen, was ik erg verrast toen ik werd gebeld door de bondscoach dat ik plaats mocht nemen in het Nederlands Team.”

Op dit moment ben ik Sophie jongste in dat team. Eerder mocht ze al wel trainen in het talententeam, een voorselectie tussen de plaatselijke brigade en het Nederlands Team. “Hiervoor was ik in 2023 al geselecteerd. Tijdens een wedstrijd op 21 april in België moet ik me bewijzen om een plekje te bemachtigen om daadwerkelijk mee te mogen naar het Europees kampioenschap voor de jeugd, het EJK.”

Naast al dat zwemmen loopt Sophie ook nog twee keer per week hard. “Ik ga naar een sportdiëtist die adviseert vooral veel eiwitten te eten en minder suiker te gebruiken. Hier probeer ik goed op te letten. Eiwitten komen namelijk het spierherstel ten goede. Je moet een goede conditie hebben om te kunnen presteren op livesavingwedstrijden. De afstanden zijn kort, de uit te voeren onderdelen echter zwaar. Als de temperatuur het toelaat train ik regelmatig in de Groote Wielenplas of ga ik extra op zee trainen. In de winter trainen we veelal binnen in zwembad Kwekkelstijn.”

Op een wedstrijddag worden meestal meerdere onderdelen gezwommen. Het zijn zware dagen. “Al helemaal als je een volle pop (deze weegt ca. 60 kg) of zelfs een te redden teamgenoot mee moet sleuren. Deze hobby brengt me veel plezier, ik stop er veel vrije tijd in, ik kan er mijn hoofd mee leeg maken en het geeft me rust.”

Half mei neemt Sophie deel aan de French Rescue, ze reist dan af naar Montpellier in Zuid-Frankrijk. Twee dagen zal ze daar in het zwembad, en twee dagen in buiten water, de Middellandse Zee, strijden namens het Nederlands Team. Sophie: “Het is geen sport die geld oplevert, integendeel. Wanneer ik voor team NL uit kom betaalt de bond mijn deelname aan de wedstrijd. Het benodigde materiaal, de reis en het verblijf aldaar bekostigen we zelf voor het grootste deel.”

Foto en foto voorpagina Pauline Luyben/paulinefotografeert.nl

Lees ook