Afbeelding

Vereniging van de Maand Handboogschutterij Nimrod: ‘Doeltreffende ontspanning en een toffe sport’

Nieuws

ROSMALEN – In de rubriek Onze Club gaan onafhankelijke nieuwspartners De Rosbode en lokale omroep ROS Radio op bezoek bij vrijwilligersorganisaties in Rosmalen en omgeving. In deze aflevering: Handboogschutterij Nimrod.

Door Corrianne Schijvens- van Hassel

We gaan terug naar februari 1862, de maand dat handboogschutterij Nimrod opgericht werd. Heel lang geleden moesten onze voorvaderen met een handboog op jacht om voor voedsel te zorgen en werden er complete oorlogen gevoerd met de handboog als wapen dat later vervangen werd door het schieten met buskruit en kogels. De handboog was als verdedigingswapen niet meer nodig. De handboog verdween echter niet helemaal en wordt momenteel nog gebruikt om zich sportief mee te meten in de handboogsport.

Penningmeester Henk van den Wassenberg: “Nimrod is begonnen in ‘de Doel’ bij de voormalige herberg van de Drie Linden. Inmiddels is Nimrod alweer vele jaren gevestigd aan de Christiaan Kannemanstraat alwaar we een mooi en ruim onderkomen hebben met tien schietbanen. We houden graag oude tradities zoals het Koningschieten en het kermisschieten in ere en zijn gezegend met een mooi ledenaantal van 50 leden, wat veel is voor een handboogvereniging. De naam Nimrod betekent schutter en werd gekozen toen in 1862 de vereniging werd opgericht door enkele notabele inwoners van Hintham. Doordat er geen administratie van voor 1950 meer beschikbaar is kunnen we helaas niet veel meer van de geschiedenis van de vereniging terugzoeken. In het begin was Nimrod de enige handboogvereniging en werd later opgesplitst. Hierdoor zagen De Vrolijke Schutters en De Volharding het levenslicht. De Volharding bestaat niet meer, die is later weer opgegaan in Nimrod.”

Henk: “Bij Handboogschutterij Nimrod wordt in twee disciplines geschoten, je kunt er terecht met een recurveboog en met een compoundboog. Er zijn meer disciplines in Nederland, echter wordt daar bij Nimrod niet mee geschoten. Het lijkt makkelijk om vanaf 25 meter een pijl in de roos te schieten. Echter is een vaste hand, een goed oog en veel concentratie wel nodig om de roos te kunnen treffen. Veel oefening baart dan ook kunst. De jeugdige leden tot 18 jaar zijn verplicht op de 18 meter baan te schieten, ze worden door de coach ‘onder de boog gezet’ om eerst veel te kunnen leren. Heb je de leeftijd van 18 jaar bereikt dan mag je de 25 meter baan geen beheersen. Dit heeft alles te maken met de trekkracht die de boog heeft en de spierkracht die je ervoor nodig hebt om de boog te beheersen. Van de 50 huidige leden hebben we momenteel 12 jeugdleden. Vaak komen die jeugdleden met de ouders mee en worden vervolgens door de coach van Nimrod onder de hoede genomen en wegwijs gemaakt in de wereld van het handboogschieten. Ze krijgen tips en leren tricks, ze krijgen begeleiding en leren onder begeleiding stap voor stap hun boog en de sport kennen. Voor jeugdleden hebben we enkele bogen te leen zodat ze niet meteen een dure aanschaf hoeven te doen.”

Nimrod is lid van de KNHB en heeft regelmatig regio/bond wedstrijden in huis. Ze doen zelf ook mee aan regiowedstrijden en organiseren wel eens een vriendschappelijke wedstrijd met een vereniging uit de buurt. In het ruime clubgebouw bevindt zich ook een kantine. Het pand is eigendom van de club en wordt door de clubgebouwbeheerder beheert. Regelmatig heeft de vereniging De Zonnebloem met activiteiten te gast en wekelijks wordt er ook koersbal gespeeld. Diverse avonden kan er met pijl-en-boog geschoten worden, kijk hiervoor eens op www.hbvnimrod-hintham.nl Nimrod gaat met de tijd mee en heeft het clubgebouw verduurzaamt met zonnepanelen en spouwmuur isolatie. Ben je geïnteresseerd in de sport? Neem dan eens contact op via secretaris.nimrod1862hintham@gmail.com of wassenberghjp@ziggo.nl Henk is ook te bereiken via 06.12.12.80.03

Afbeelding

Lees ook