Afbeelding

Redding Brigade Rosmalen op het NK lifesaving

Sport

ROSMALEN - Met een junioren heren en een senioren dames team verscheen de Redding Brigader Rosmalen aan de start in het Pieter van den Hoogenbandbad in Eindhoven voor het Nederlands Kampioenschap lifesaving voor teams.

Een team bestaat uit minimaal vier en maximaal zes zwemmers. Ieder team zwemt zes onderdelen, van de hindernis estafette tot de popvervoerestafette, de torpedoboeiestafette en de reddingsestafette.

Bij het onderdeel reddingsestafette zwemt ieder teamlid 50m. De 1e zwemmer zwemt 50 meter vrije slag met zwemvliezen. Even ademhalen, hierin is 50 meter onderwater met vlinderkicks (ofwel zeemeermin/ man slag) het snelste. De 2e zwemmer zwemt 50 meter vrije slag (borstcrawl is hierin over het algemeen de snelste slag). Wanneer de 2e zwemmer aantikt start zwemmer drie aan de 50 meter rugslag met stokje. Het stokje dient net als het hoofd van een slachtoffer bovenwater gehouden te worden. Zodra deze 3e zwemmer aantikt wordt hij of zij vastgepakt in de triangelgreep door de 4e zwemmer. Deze 3e zwemmer is nu “slachtoffer” geworden en wordt, op de rug liggend, aan zijn of haar pols door de 4e zwemmer richting de finish gesleept.

Bij ieder onderdeel zijn punten te verdienen, waarna aan het einde van de dag het eindklassement wordt opgemaakt. Hierbij valt het slechtste onderdeel af.
Naast het totaal klassement is er ook nog het Line-Throw klassement. Dit is een onderdeel dat je met een duo doet. Eén zwemmer bevindt zich op een bepaalde afstand in het water en houdt met een hand een barrière vast. Het tweede teamlid staat op de kant met het uiteinde van het uitgestrekte touw in de hand. Zodra het startschot klinkt, draait de “redder” het touw zo snel mogelijk in grote lussen en werpt het touw naar de teamgenoot in het water. Zodra deze het touw kan pakken mag hij/zij naar de kant getrokken worden.
In het overall klassement mocht het junioren B heren team het podium beklimmen voor de 2e plaats. Yvar van Helvoort, Daan Geurts van Kessel, Teun de Jager, Daniël Scholten, Dennis Oomen en Julius Lucassen kregen de zilveren medaille omgehangen.
Op de Line-Throw werdt meerdere malen het podium beklommen: 2e plaats voor Emma ter Borg en Malaika van Helvoort. 2e plaats voor Daniël Scholten en Yvar van Helvoort. 3e plaats voor Teun de Jager en Dennis Oomen

Natuurlijk kunnen onze wedstrijdzwemmers snel zwemmen, maar doorzettingsvermogen, samenwerken en inzicht zijn minstens zo belangrijk om een medaille te kunnen winnen! Ben je nieuwsgierig geworden naar de andere wedstrijdonderdelen, laat je informeren of kom een keertje kijken. Op zaterdag 22 april wordt in Zevenaar door onze aspiranten gestreden tijdens het Nederlands kampioenschap lifesaving voor teams.

Lees ook