Afbeelding
Steffen Salow (Pixabay)

In ‘s-Hertogenbosch was 73,68% van de inbraakpogingen succesvol

Nieuws

‘S-HERTOGENBOSCH - In 2023 slaagde 73,68% van de inbraakpogingen in ‘s-Hertogenbosch: het lukte inbrekers in deze gevallen om de woning binnen te dringen en iets buit te maken. Dit en meer blijkt uit de Woninginbraken Index van Independer op basis van een ingediend Woo-verzoek bij de Politie. 

In Noord-Brabant sloegen inbrekers vorig jaar 3.070 keer toe. In ‘s-Hertogenbosch was dat 208 keer. Bij 153 van de 208 incidenten in ‘s-Hertogenbosch lukte het de criminelen om daadwerkelijk binnen te dringen en eigendommen te stelen. Bij de overige geregistreerde meldingen bleef het slechts bij een inbraakpoging. Het gemiddelde slaagpercentage van inbraken in Nederland bedraagt 76,5%. 

“Bij het claimen van een schade zal een verzekeraar altijd kijken of het huis goed was afgesloten. Ze willen eigenlijk zien dat je alles hebt gedaan om een inbraak te voorkomen. Er zijn ook verzekeraars die korting geven op de premie als je aantoonbaar extra veiligheidsmaatregelen hebt genomen”, legt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer uit. 

POLL

Heb jij wel eens te maken gehad met inbraak in jouw woning?

Ja

Nee

Slagingspercentage: lokaal zijn er grote verschillen
Van alle Brabantse gemeenten met 25 of meer meldingen in 2023 blijken inbrekers het meest succesvol in Maashorst. Hier lukte het criminelen in 90% van de gevallen om een woning binnen te dringen en iets buit te maken. Ook in Halderberge (89,3%) en Tilburg (85,8%) slagen inbraakpogingen vaker dan elders in de provincie.

In Oisterwijk (65,8%) en Geldrop-Mierlo (71,1%) is het slagingspercentage juist het laagst. In deze gemeenten blijft het naar verhouding juist vaker bij een poging. Benieuwd wat de cijfers zijn in andere gemeenten, check het hieronder.

Bron: Independer

Meeste inbraken in Eindhoven
In Noord-Brabant sloegen inbrekers vorig jaar het vaakst toe in Eindhoven. Er werden in deze gemeente 361 meldingen gedaan van een inbraak of een poging tot inbraak. Ook in Tilburg (337) en Breda (236) waren er in 2023 veel incidenten. Voor inwoners van Zundert (9) was er beter nieuws: hier sloegen inbrekers juist het minst vaak toe.

Vooral succes in postcodes met goedkopere woningen
Inbrekers waren in 2023 het vaakst succesvol in woningen met een lagere WOZ-waarde. In postcodes waarin de huizen een gemiddelde WOZ hebben van maximaal 200.000 euro, zijn inbrekers in 78,2% succesvol. Bij woningen met een WOZ van 200.000 tot 250.000 gaat het zelfs om 78,9% van de incidenten. Ter vergelijking: in postcodes met vooral dure woningen (van 750.000 of meer) slaagt ‘slechts’ 73,9% van de inbraakpogingen.

Michel Ypma: “Ook al mislukt de poging tot inbraak, dan adviseer ik toch altijd om aangifte bij de politie te doen. Ze weten dan dat er dieven actief zijn in die buurt, maar het is ook nodig voor jouw eigen verzekering. Als je braakschade wilt verhalen bij de verzekeraar, dan is daarvoor een aangifte nodig.”

Lees ook