Visualisatie vanaf de Vlietdijk, een van de vele die Groen in Zicht heeft gemaakt.
Visualisatie vanaf de Vlietdijk, een van de vele die Groen in Zicht heeft gemaakt.

Groen in Zicht maakt visualisaties windturbines

Nieuws

ROSMALEN - Gemeenten verbergen werkelijke visuele impact windturbines. Onlangs presenteerden de gemeenten Oss en ’s-Hertogenbosch het concept Voorkeursalternatief voor de Duurzame Polder.

Wethouder van der Geld heeft eerder over de realisatie van de Duurzame Polder het volgende gezegd: “Dit vraagt vanzelfsprekend om een zorgvuldig proces met mensen en partijen uit de omgeving. We moeten en willen blijven horen wat zij ons meegeven, ook nu weer.”

Een onderdeel van dit ‘zorgvuldige’ proces was de online consultatie. Belanghebbenden konden via een online formulier voorkeuren uitspreken en opmerkingen maken. In de online consultatie waren ook 2D-visualidaties van de windturbines in het landschap opgenomen. Dit gaf belanghebbenden een indruk hoe het windturbinepark eruit kan gaan zien (zie bijlage 1).

Uit onderzoek van GROEN inZICHT blijkt dat deze visualisaties geen goede indruk geven van de werkelijke visuele impact voor de bewoners in de woonkernen grenzend aan de Duurzame Polder. Voor de visualisaties is gebruik gemaakt van het programma Windplanner. De gebruikte foto’s zijn afkomstig van Google Street View.

Theo van der Meijs, bestuurslid GROEN inZICHT: “Deze visualisaties geven geen juiste indruk van de visuele impact. Ze zijn immers niet vanuit de woonkernen gemaakt. Hoe kan je dan als bewoner of gemeenteraadslid je een goed beeld vormen van de impact en beslissingen nemen?”

GROEN inZICHT heeft zelf ook visualisaties gemaakt, die vooral de impact laten zien voor bewoners van de Groote Wielen.

GROEN inZICHT heeft net als het project Duurzame Polder het programma Windplanner gebruikt. Windplanner is een specialistisch softwarepakket om windmolens realistisch te visualiseren in Google Street View. We hebben 16 windturbines van 260 meter hoog in het landschap geplaatst met de afmetingen van de windturbines zoals nu gepland. Eigenlijk hadden het er nog meer moeten zijn, want de gemeenten Oss en ’s-Hertogenbosch hanteren in hun voorbeeldopstelllingen 20-22 windturbines.

Lees ook