Afbeelding

Wil Coppelmans stopt bij wijkraad centrum en Hondsberg

Nieuws

ROSMALEN – Hij was vanaf de oprichting in 2001 bij Wijkraad Rosmalen Centrum en Hondsberg betrokken. Vanaf 2005 vervulde hij de functie van penningmeester. Wil Coppelmans (81) heeft zijn actieve werkzaamheden voor de wijkraad per 1 januari 2024 beëindigd.

Door Corrianne Schijvens- van Hassel

“Het is na 22 jaar voldoende geweest”, zegt Wil. “Ik merk dat ik door mijn leeftijd minder betrokken raak bij mijn omgeving en stop daarom met de actieve werkzaamheden voor de wijkraad. In 1999 mocht ik met de VUT na werkzaam te zijn geweest als voedingsmiddelentechnoloog. Dat wil zeggen dat ik deskundig was op het gebied van het produceren van voedingsmiddelen. Daarvoor ben ik werkzaam geweest als docent levensmiddelentechnologie op de HAS. Toen Jos van Son, helaas inmiddels overleden, in 2001 een bijeenkomst organiseerde voor de oprichting van een wijkraad voor Rosmalen Centrum en de Hondsberg ben ik daar samen met Toon Smetsers op af gestapt. Ik kwam meteen in het dagelijks bestuur, in eerste instantie als rechterhand van de secretaris omdat die niet zo handig met computers was. In 2005 ben ik penningmeester geworden.”

Wil: “De wijkraad is er voor de bewoners van Centrum Rosmalen en de Hondsberg. Van de Venstraat tot en met de Zomerdijk en van het spoor aan de zuidzijde tot aan de sloot bij de Herculesstraat aan de noordzijde. Ik weet niet precies hoeveel inwoners er op dit moment in dit gebied wonen, maar een paar jaar geleden hadden we 3300 leden over 1600 adressen. De werkzaamheden als penningmeester vielen mee. Vroeger deden we alles nog net een echte kas en kasgeld, tegenwoordig gaat alles rechtstreeks via de bank. We hoeven ook geen kascontroles meer te houden want alles is via de bank controleerbaar. Ik ben er hooguit 2 à 3 uur per week mee bezig geweest. Helaas is het voor de wijkraad heel moeilijk om nieuwe bestuursleden te vinden. Het bestuur bestaat nu nog uit 6 personen terwijl de gemeente een tijd de wens heeft gehad dat er 9 personen in het bestuur zouden zitten. Dat lukt gewoon niet, daar zijn geen mensen voor te vinden.”

De wijkraad is er om burgers te adviseren ten aanzien van gemeentelijke besluiten en advies te geven aan bewoners over zaken die lopen bij de gemeente. Wil: “Zo heeft de wijkraad zich ingespannen in verband met de verkeersdoorstroming in de Dorpsstraat toen het nieuwe winkelcentrum gerealiseerd werd. Achteraf bleven de verwachte problemen uit en bleek de verkeersdoorstroming mee te vallen. Vroeger hadden we vele commissies voor onder andere verkeer, openbare ruimte, ruimtelijke ordening en sociale zaken. Maar door gebrek aan personeel en weinig belangstelling van bewoners zijn die commissie opgeheven. Erg triest vind ik dit want de wijkraad is er letterlijk voor de bewoners.”

Vervelen zal Wil zich niet nu hij het penningmeesterschap heeft neergelegd. Momenteel verzorgt Wil samen met Tiny Kappen de opmaak van het HEVO Magazine en staat hij ook garant voor de opmaak van het Rosmalla Magazine van de Heemkundekring. www.wijkraadrosmalencentrum.nl

Lees ook