Afbeelding

Lezing bij Galaxis

Gemeente

DEN BOSCH - Galaxis, de afdeling ‘s-Hertogenbosch en omstreken van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) verzorgt op woensdag 17 oktober een lezing getiteld “Astrofotografie vanuit je achtertuin: de ruimte in beeld met eenvoudige middelen”. De lezing zal worden gegeven door Dr. Victor Land.


Victor Land heeft geen dure apparatuur, geen jarenlange ervaring en woont ook niet op een hele donkere plek. Toch maakt hij mooie foto’s van de sterrenhemel met zijn relatief kleine telescoop, met oude, goedkope camera’s, en vanuit Leidsche Rijn, een gebied met veel lichtvervuiling.

Met deze simpele apparatuur is het mogelijk de hoogte van bergen op de maan te schatten, de poolkappen op Mars in beeld te brengen, een zonsverduistering op Jupiter te zien en de Cassinischeiding vast te leggen. Ook nog verdere objecten zoals sterrenhopen, nevels en sterrenstelsels zijn te fotograferen. Tijdens zijn presentatie zal hij uitleggen hoe hij dat doet, en zal hij vertellen over zijn eerste stappen om met zijn DSLR camera Deep Space astrofotografie te doen. Als het helder is, hoop hij in de pauze live wat data te verzamelen, om daarmee de benodigde stappen te demonsteren. Mocht dat niet lukken, dan zal hij dat aan de hand van bestaande data doen.

Inspireren

De spreker hoopt het mysterie rondom astrofotografie wat weg te nemen en mensen te inspireren zelf aan de slag te gaan. Meer informatie over de lezing vindt u op de website van Galaxis: www.galaxis-sterrenkunde.nl

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.

Lees ook