Afbeelding

Samen in de pastorie van kijken naar de finale van het Eurovisie Songfestival

Uit

DEN BOSCH - Op 11 mei is het weer zover, de finale van het Eurovisie Songfestival. En ode Mariaparochie is erbij! Niet in het Zweedse Malmö helaas – dat bleek toch een beetje teveel organisatie – maar wel op het grote scherm in de pastorie. En u kunt erbij zijn! 

“We vieren eerst de mis (om 17.15 uur) in de Cathrien, daarna gaan we met zijn allen lekker eten in de pastorie (aanmelden: cathrien@parochiemaria.nl). Geheel verzadigd kijken we dan samen naar de finale van het Songfestival met daarin ongetwijfeld onze eigen Joost Klein”, aldus de parochie.

Het Songfestival heeft meer met religie te maken dan u misschien denkt. Denk aan liederen als ‘Hallelujah’ uit 1979 (Milk & Honey, Israël), ‘Love shines a light’ uit 1997 (Katrina and the Waves, VK), ‘Amen’ uit 2021 (Ana Soklc, Slovenië), ‘Sama’ uit 1995 (Jystyna, Polen), ‘We will be free’ uit 1994 (Frances Ruffelle, VK) en ‘You and me’ uit 2013 (Takasa en het Leger des Heils, Zwitserland).

Maar ook in de Nederlandse inzending voor 2024 zit een mooie religieuze verwijzing. In de officiële videoclip van ‘ons’ nummer zit Joost Klein aan een tafel, die wel erg lijkt om die van het ‘Laatste Avondmaal’ van Leonardo Da Vinci. Joost zit daar samen met zijn vrienden: René Froger, S10, Emma Wortelboer en Donnie Froger deed meer in 2019 voor Nederland, S10 in 2022. Wortelboer gaf in 2019 de punten namens Nederland. En Donnie schreef mee aan ‘Europapa’ van Joost Klein.

Zelfs de tune van het songfestival is religieus: het is de prelude van het ‘Te Deum Laudamus’ van Marc Antoine Charpentier: ‘Wij prijzen U, o God. U, Heer, loven wij. U, eeuwige Vader, eert heel de aarde.’ Genoeg reden dus om met elkaar te gaan vieren, eten en juichen. Iedereen is welkom. Laat even weten dat je komt, dan houden we er rekening mee in de hapjes en de drankjes.

Met dank aan: De analyse van Eric van den Berg van Joost Kleine’s videoclip, https://ericvandenberg.eu/verborgen-details-europapa-joost-klein-eurovisie-song-contest-2024/.

Lees ook