Afbeelding

Bezoek gratis gemaal Caners

Uit

GEWANDE - Duik in een stukje geschiedenis van ons waterschap. Tot en met september stelt waterschap Aa en Maas iedere laatste zondag van de maand museumgemaal Caners in Gewande en gemaal Van Sasse in Grave gratis open voor publiek. Rondleiders leggen je uit hoe een gemaal werkt en nemen je mee terug in de tijd. Met als kers op de taart een Efteling-waardige virtuele expositie in gemaal Van Sasse! Kom tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje nemen.

In 1933 werd gemaal Caners gebouwd. Tot 1979 heeft dit gemaal overtollig water uit de polders naar de Maas gepompt. Daarna nam gemaal Gewande deze belangrijke functie over, dat op een steenworp afstand ligt. Gemaal Caners is nu een museum en staat al sinds 2001 op de monumentenlijst. Je kunt hier foto’s, kaarten en oude werktuigen van het waterschap bekijken. Ook de ‘schatten van Caners’ zijn te bewonderen. De originele oude dieselmotor wordt tijdens openingsuren regelmatig gestart. En je kunt verschillende films over heden en verleden zien.

Het museumgemaal ligt tegenover natuurgebied Maasuiterwaard Blauwe Sluis. Hier zie je de contouren van een oud fort en geniet je vanaf een moderne pier van het mooie uitzicht over de Maas. Gemaal Caners is geopend op de laatste zondag van de maand t/m september. Bezoekadres: Museumgemaal Caners, Krommenhoek 12a in Gewande.

Gemaal Van Sasse is geopend op de laatste zondag van de maand t/m september en op Open monumentendag op zondag 10 september. Bezoekadres: Gemaal Van Sasse, Mars van Wijthdijk 1 in Grave.

Lees ook