Bart van de Berg speelt tegen Xiheng Zhang
Bart van de Berg speelt tegen Xiheng Zhang

Jan Douwes wint De Roos van Rosmalen

Sport

ROSMALEN - Jan Douwes uit Tilburg won afgelopen maandag het snelschaaktoernooi van SV De Kentering in Rosmalen. Er namen 28 huisschakers en clubschakers deel.

De schakers kregen per partij slechts 5 minuten per persoon. Snel denken en nog sneller zetten dus! Dat is iets wat veel schakers online al veel voor de lol oefenen, en dat was te zien aan de kwaliteit van de vaak prachtige partijen die op erg veel borden te zien waren.
Het toernooi over acht speelronden was tot de laatste spannend. Een kopgroep met sterke Brabantse schakers als Leendert Pols, Leon ter Beek, Nico van Brakel, Ton Snoeren, Davuod Maghaddam en Niels Feijen gingen lang gelijk op in de strijd om de hoofdprijs. Pas in de laatste drie ronden werd het een tweestrijd tussen Jan Douwes en Leon ter Beek. Leon verloor tegen de oudste deelnemer in het veld, Jan won van de sterke HMC speler Davuod Maghaddam, en won daarmee de prachtige vergulde trofee, De Roos van Rosmalen. De naam is ook een verwijzing naar de sponsor van dit jaarlijkse snelschaaktoernooi in Rosmalen, Roos van Diemen & Partners uit Rosmalen.

De deelnemers waren ingedeeld in groepen van verschillende rating (speelsterkte), zodat iedereen kans maakt op een prijs in zijn of haar ‘ratinggroep’.

Naast de overall-winnaar Jan Douwes, waren er dus nog twee prijswinnaars: Xiheng Zhang in ratinggroep 1300 – 1600 en Dave Wildschut in ratinggroep 0 – 1300

Opvallend was de deelname van een flinke groep spelers die afgelopen jaren thuis online hebben leren schaken, sterker geworden zijn door veel potjes te spelen, en nu eens wilden uitproberen over zij zich ook ‘over the board’ kunnen meten met meer ervaren clubschakers. ‘In eerste instantie lijk je minder overzicht te hebben op een echt schaakbord, dan online op je computer, maar het went’, aldus Tren Zanden uit Cuijk, ‘en het is wel heel gezellig zo!’ Zo is dat. Volgend jaar weer in Rosmalen, of wellicht op een van de clubavonden op maandagavond bij SV De Kentering.

Lees ook