Afbeelding

Initiatief van Jumbo’s uit Rosmalen en Heemkundekring: Stickeralbum brengt geschiedenis Rosmalen tot leven

Ondernemend

ROSMALEN – Misschien heb je zelf herinneringen aan het oude Rosmalen. Of hoor je verhalen van je ouders of opa en oma over hoe het hier vroeger was en wil je daar wel eens een beeld bij hebben. Grijp dan de komende maanden je kans bij de drie Rosmalense Jumbo-supermarkten en neem een gratis verzamelalbum mee. Als je alle 250 afbeeldingen hebt gespaard, krijg je een aardig beeld van het verleden en heden van het dorp.

Het afgelopen zaterdag gepresenteerde album is een gezamenlijke uitgave van de Jumbo-supermarkten in Rosmalen: die in de Vreeburgpassage, de supermarkt aan de Harry Coppensstraat en die aan de Pastoor van Thiellaan in Hintham. De plaatjes en bijbehorende teksten zijn geschreven en geselecteerd door de Heemkundekring Rosmalen. Er zijn 6000 albums gedrukt en die kun je gratis meenemen in de drie supermarkten. Doe je boodschappen bij een van de Jumbo’s, dan krijg je tot en met 31 oktober, zo lang de voorraad strekt, bij besteding van elke tien euro een pakje met stickers die je in het boek kunt plakken. In totaal worden er dus zo’n 1,5 miljoen plaatjes in omloop gebracht.

Het idee voor het album is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de Jumbo’s in Rosmalen en een bedrijf dat is gespecialiseerd in lokale marketingcampagnes. “Persoonlijk vind ik een actie als deze leuker dan bijvoorbeeld sparen voor pannen of glazen. Het zorgt voor lokale binding. Ik denk dat we de klant hiermee iets extra’s geven dat uniek is voor hier”, zegt Daan van der Heijden, manager van de Jumbo in Hintham. “Op andere plekken zag je dat het echt gaat leven. Ik hoop en verwacht dat dat hier ook gaat gebeuren en de verhalen loskomen”, voegt Rien van den Broek toe. Hij was tot voor kort voorzitter van de Heemkundekring Rosmalen.

Toen eind vorig jaar het eerste contact gelegd werd, was de Heemkundekring er al snel uit. Hier moest ze aan meewerken. Er kwam een werkgroep van zeven mensen, waaronder Rien zelf. “Je begint met het zoeken van een titel. In de omgeving zijn meer Jumbo’s en heemkundigen die een dergelijke uitgave verzorgd hebben. Vaak heten die dan zoiets als ‘historisch Rosmalen’”, weet Van den Broek. “Wij wilden een link met het heden leggen en zo ook een nieuwe generatie aanspreken. Daarom hebben we in het boek van een aantal plekken de oude situatie en de huidige opgenomen.”

250 foto’s lijkt veel, maar de Heemkundekring heeft er zo’n 20.000. Er was dus een stevige selectie nodig. Daarom moest er eerst een hoofdstukindeling worden gemaakt om te kijken welke onderwerpen aandacht krijgen. Dat er een plekje moest zijn voor de markante gebouwen en oude foto’s van de verschillende wijken was vanzelfsprekend, net als de aandacht voor de vele instellingen die zich in Rosmalen vestigden. Maar er is bijvoorbeeld ook een korte Canon van Rosmalen, ruimte voor natuur en een hoofdstuk over voormalige cafés. Aan de hand van die thema’s zocht de werkgroep de meest geschikte foto’s.

De focus ligt op de vier kernen van de oude gemeente Rosmalen. Toch krijgen ook nieuwere wijken hun plekje. Volgens Rien zitten er natuurlijk bekende historische plaatjes tussen. “Daar kunnen we niet omheen, maar er zijn zeker ook vele onbekende of minder bekende afbeeldingen gebruikt.”

De twee verwachten dat het album bij oudere mensen veel herinneringen oproept en kinderen en (groot)ouders met elkaar over het verleden in gesprek brengt. “Geschiedenis leeft”, weet Rien. “Zelf wil ik bijvoorbeeld alles hebben wat er over Rosmalen verschijnt. Toen ik vijftig jaar geleden in dienst ging heb ik er een paar gemist en daar baal ik nu nog van. Natuurlijk zou het mooi zijn als het ons wat nieuwe leden oplevert, zodat we nog meer kunnen doen.” Meer informatie en aanmelden op de website: www.heemkundekringrosmalen.nl

De actie loopt tot 31 oktober. Ongetwijfeld zijn er dan mensen die nog een aantal plaatjes missen, maar andere dubbel hebben. Daarom wordt er op een nog nader te bepalen datum een ruilbijeenkomst gehouden, zodat klanten hun boek alsnog helemaal kunnen aanvullen.

Lees ook