Afbeelding
Jo van Es

Waarom we als Nederlanders 2 minuten stil zijn op 4 mei

Nieuws

Ieder jaar staan we als Nederlanders tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in verleden en heden. Om 20.00 uur wordt in Nederland 2 minuten stilte in acht genomen om de doden als gevolg van oorlogsgeweld te herdenken. Dat moment van stilte is een teken van respect, maar ook een moment van bezinning. 

Op 5 mei vieren we de vrijheid. Volgend jaar is het 80 jaar geleden dat ons land bevrijd werd. Sindsdien is geen oorlog meer in in ons land. Dat voelt misschien als normaal, maar dat is het niet. Vrede en vrijheid is helaas niet vanzelfsprekend, daarom wordt daar ieder jaar uitgebreid bij stilgestaan. 

Het belangrijkste doel van de twee minuten stilte op 4 mei is het herdenken van de slachtoffers van oorlogen en conflicten, zowel in Nederland als wereldwijd. Deze periode van stilte is een eerbetoon aan degenen die hun leven hebben gegeven voor vrijheid, vrede en gerechtigheid. Het herinnert ons eraan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we de offers van anderen moeten erkennen en respecteren.

De twee minuten stilte bieden ook de gelegenheid voor reflectie en bezinning. Het is een moment waarop mensen stilstaan bij de gruwelen van oorlog, de impact ervan op individuen en gemeenschappen, en de waarde van vrede en vrijheid. Het herdenken van de slachtoffers van oorlog helpt mensen om de waarde van vrede te waarderen en zich bewust te worden van de noodzaak om vreedzame oplossingen voor conflicten na te streven.

De twee minuten stilte op 4 mei creëren ook een gevoel van verbinding en solidariteit binnen de Nederlandse samenleving. Het is een moment waarop mensen, ongeacht hun achtergrond of overtuigingen, samen komen om respect te tonen voor de slachtoffers van oorlog en om hun waardering voor vrijheid en vrede te uiten. Dit versterkt de banden tussen mensen en benadrukt het belang van saamhorigheid in tijden van herdenking en reflectie.

Kortom, de twee minuten stilte op 4 mei in Nederland hebben een diepe betekenis en symboliseren het respect, de reflectie en de verbondenheid van de Nederlandse samenleving met de slachtoffers van oorlog en conflicten. Het is een belangrijk moment waarop we stilstaan bij het verleden om de toekomst te kunnen begrijpen en vorm te geven.

Lees ook