Afbeelding
PAULINE LUYBEN

Voorzitterswissel bij Rosmalense voetbalclub: ‘OJC is zoveel meer dan voetbal’

Nieuws

ROSMALEN – “Ik geloof in het verenigingsleven”, zegt Paul Logtens (44). Hij nam onlangs de voorzittershamers bij OJC Rosmalen over van Piet van der Plas (58). Op zondag 28 januari werd Piet van der Plas bij koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Piet die sinds 2002 bestuurlijk actief was bij Voetbalvereniging OJC heeft een punt gezet achter zijn bestuurlijke carrière.

Door Corrianne Schijvens- van Hassel

Piet van der Plas (58): “Het was tijd om de voorzittershamer over te dragen, Niet dat ik er geen zin meer in had, meer dat het tijd was voor nieuwe ideeën, initiatieven en nieuwe energie. Ik voetbalde al bij OJC toen ik in 2002 secretaris werd. We zijn toen van elf bestuursleden teruggegaan naar vijf en met commissies gaan werken. Ieder bestuurslid kreeg een aantal commissie onder zich en hield daarmee contact. Zo hebben we diverse voetbalcommissies, een scheidsrechterscommissie, een voor materiaal beheer, voor sponsoring, toernooien, beheer terrein en ga zo maar door. Ik heb als bestuurslid de verhuizing van De Hoef aan de Sportlaan naar het terrein op De Groote Wielen meegemaakt in 2005. In 2015 werd ik voorzitter. Zo vader, zo zoon, mijn vader is in het verleden ook voorzitter geweest van OJC.”

Piet: “De uren die ik voor de club bezig ben geweest zijn niet te tellen. Kwam ik naar een wedstrijd kijken was ik tussendoor toch met andere dingen bezig. Ik heb aan de bestuursfunctie veel lol en plezier beleefd in een sociale omgeving waar je met vrienden een hobby uitoefent. Het voorzitterschap heeft me ook geholpen in het dagelijks leven als projectmanager waar ik ook beslissingen moet nemen en knopen door moet hakken die niet altijd leuk zijn. Beter een foute beslissing nemen en bijsturen, dan niet durven te beslissen. We zijn in al die jaren ook een beetje de vervanger van de kerk geworden, mensen komen in het weekend massaal naar OJC, ze komen nu op een andere plek samen dan vroeger. Nee, ik heb geen slapeloze nachten gehad van gebeurtenissen bij OJC, de club is met 2400 leden, 140 teams, 450 vrijwilligers en 20 commissies zo groot dat er altijd wel expertise in huis is en we altijd wel tot een oplossing komen bij uitdagingen.”

Tijdens de afscheidsreceptie op 28 januari werd Piet van der Plas verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Piet: “Een bijzondere ervaring, ik ben nooit zo met onderscheidingen bezig geweest, maar als de burgemeester dan met zijn ambtsketting om binnenkomt, maakt dat toch wel indruk.”

Als hoogtepunt uit zijn carrière noemt Piet iedere voetbalzaterdag. Met 50 wedstrijden, 100 teams, 1000 voetballers en veel supporters is iedere zaterdag weer een belevenis. En als dieptepunt noemt hij het persoonlijk leed van leden. Piet: “Niet zozeer door corona, want daar zijn we eigenlijk goed doorheen gerold, die periode heeft positieve dingen met zich meegebracht zoals het afschaffen van de zomerstop, we voetballen nu het hele jaar door, tot net voor de bouwvakvakantie. OJC is meer dan voetbal alleen. Iedereen kan iets doen voor een club als vrijwilliger, het heeft mij veel energie, vriendschap en positiviteit gebracht. Ik heb nog geen plannen voor het invullen van de vrije tijd die nu komen gaat, daar ga ik eens rustig over nadenken.”

Paul Logtens (44) woont in Rosmalen, is getrouwd met Marlou, heeft twee kinderen en is in het dagelijks leven lid van het College van Bestuur bij de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Paul: “Ik ben 3 jaar geleden in contact gekomen met OJC nadat mijn zoon besloot te gaan voetballen. Ik ben meteen ook trainer van zijn elftal geworden. Dit wordt bij de breedte teams meestal door de ouders gedaan. OJC zorgt wel voor begeleiding van nieuwe trainers, het is namelijk best ingewikkeld om jonge jongens goed te begeleiden. Ik heb tot mijn 12e in Boxmeer gevoetbald en moest toen een keuze maken tussen voetbal en tennis. Uiteindelijk ben ik professioneel tennisser geworden. Ik heb me 10 jaar geleden voorgenomen alleen dingen te doen die ik leuk vind en waar ik blij van wordt. OJC had een vacature en ik tijd in mijn agenda. Ik ben in gesprek gegaan, heb een tijdje achter de schermen meegelopen en nu de taak van voorzitter overgenomen. In het dagelijks leven ben ik ook bestuurder van beroep en heb dus ervaring op dat gebied. Het is een taak die veel tijd vergt, maar wel leuk en ik krijg er energie van. OJC is een club die alles in zich heeft, groot, een warm hart en de club steekt qua organisatie goed in elkaar. Daarnaast werken we met goede vrijwilligers in een leuke omgeving. Ook heeft OJC een behoorlijke sociale functie in Rosmalen.”

Paul: “OJC is meer dan alleen voetbal. De Stichting Jan van Roosmalen organiseert diverse andere initiatieven, kijk maar eens op www.ojcrosmalen.nl Een grote vereniging als OJC draaiende houden kost veel geld, OJC 1 speelt in de derde divisie. We willen het vrouwenvoetbal nog beter op de kaart zetten en we zijn een regionale opleidingsclub voor aankomend talent. Zonder sponsoren kunnen we dit allemaal niet draaiende houden. Ik draag graag mijn steentje bij en wil ook mijn enorme waardering uitspreken voor Piet van der Plas. Voor alles wat goed geregeld is binnen OJC en de manier waarop hij alles op de rit heeft gezet.”

Foto Pauline Luyben/paulinefotografeert.nl

Lees ook