Afbeelding
PAULINE LUYBEN

‘Ik maak met heel mijn hart muziek’

Nieuws

ROSMALEN – Hans Swanenberg (70) viert deze carnaval zijn 55-jarig jubileum als muzikant van eerst Hofkapel De Zandhazen en sinds het voorjaar van 2007 als slagwerker bij Bende Gek. Begonnen als reservebekkenist en later als tamboer bij de Hofkapel heeft Hans inmiddels vele podia beklommen en trommelstokken versleten.

Door Corrianne Schijvens- van Hassel

 “Ik ben al langer dan 55 jaar geleden met slagwerk begonnen bij de drumband van Harmonie Sint Cecilia”, vertelt Hans. Hij was toen 8. “Ik bleek talent en een goed ritmegevoel te hebben. Het 55-jarig jubileum dit jaar is echt een carnavalsjubileum. Ik ben als reserve-bekkenist bij Hofkapel De Zandhazen terechtgekomen toen de vader van voormalig kapelleider Albert van Nuland bekkenist was en Bertje de Laat de grote trom sloeg. Als reserve-bekkenist mocht ik overal al mee naartoe. Toen ik na twee jaar de bekkens echt over mocht nemen, was dat van Gerrit de Laat. Die ging grote trom spelen. Verschillende jaren heb ik de bekkens mogen slaan totdat Gerrit ging kwakkelen met zijn gezondheid en ik op de grote trom verder mocht. Nico Spierings nam mijn rol weer over. O die grote trom heb ik vele jaren gespeeld, al weet ik niet meer precies hoe lang. Kort voordat de Hofkapel in Bende Gek overging, ben ik overgestapt naar de kleine trom en daar speel ik nog steeds op.”

De hele familie maakt muziek en speelt bij Bende Gek. Dochter Dian op de grote trom en zoon Mark speelt trompet. Schoonzoon Youri is ook slagwerker en schoondochter Yvonne speelt saxofoon bij een andere club. Maar ook zwager Ton en neef Bart maken muziek bij Bende Gek. Hans werd voorzitter van Hofkapel de Zandhazen vanaf het 22-jarig bestaan en bleef in die functie zo’n 15 à 16 jaar actief. Via de muziek leerde Hans ook zijn vrouw Henny kennen, die helaas niet meer onder ons is. Henny werd tambour-maître van de Hofkapel en na de geboorte van Dian en Mark gingen de kinderen gewoon overal mee naartoe. Geen wonder dus dat beiden ook lid zijn van Bende Gek. Iets met een paplepel ingegoten krijgen? Mark begon zijn muzikale carnavalscarrière bij de Jeugdhofkapel en Dian heeft na haar carrière als dansmarieke nog jarenlang de Jeugdraad van XI begeleidt.

Hans: “Wat ik zo leuk vindt aan muziek maken? Eigenlijk alles, de slagwerkers geven het ritme aan, de repetities en optredens zijn een uitje. Je komt onder de mensen en leert veel nieuwe mensen kennen. Ik ben de enige uit het gezin waar ik vandaan kom die muziek is gaan maken, mijn zussen zijn niet muzikaal. Inmiddels heb ik zoveel ervaring dat het als vanzelf gaat, ik repeteer thuis nooit. We hebben inmiddels al veel meegemaakt. Zo repeteerde we in de jaren 70 bij Jan van Hassel, de fietsenmaker. Eerst in de werkplaats en na een verbouwing in de grote keuken. Dat hebben we heel lang gedaan daar. In het begin waren ook iedere repetitie en ieder optreden een hoogtepunt voor mij en ieder optreden was een succes. We hebben gespeeld voor afgeladen volle zalen. Maar ook aan de reisjes met Bende Gek naar de wijnfeesten in Duitsland heb ik veel plezier beleefd. Dat begon overigens toen we nog allemaal lid waren van Harmonie Sint Cecilia waaruit Hofkapel De Zandhazen is ontstaan. We waren als harmonie op de wijnfeesten en speelden ook de nodige nummers als Hofkapel. Mooi was de tijd toen we als Hofkapel de zittingsavonden in de Vereniging in Nijmegen vanaf het podium muzikaal mochten opluisteren. En de zittingsavonden hier in Zandhazendurp met Bert van Schip en Huib Breuer als regisseurs.”

Echte hoogtepunten met carnaval waren voor Hans toch wel de bezoeken aan de instellingen. “We zagen zelf eigenlijk weinig tot niets van de grote optocht omdat we dan zelf meeliepen. De Binckhorst filmde de optocht en als we dan op dinsdag daar kwamen kregen we die beelden te zien en stond er een maaltijd klaar. Nu met Bende Gek komen we niet bij de instellingen, doe we andere dingen zoals clubkes festivals bezoeken waar we bevriende clubkes treffen en nieuwe contacten leggen. Een aantal van die bevriende clubkes komen aanstaande zondagavond naar Grand Café Rosmaelen om muziek te maken tijdens Bende Gek Live. Maar eerst begeleiden we zondag de carnavalsmis in de Lambertuskerk muzikaal. We zijn de uitdaging om nieuw repertoire daarvoor in te studeren wederom aangegaan. Het genre is tegenwoordig anders dan vroeger, toen speelden we in de jaren 70 veel Duitse muziek. Nu maken we meer hedendaagse muziek met veel tempowisselingen. We hebben een mooi clubke met z’n allen. Ik ga door zolang mijn gezondheid het toelaat en ze me nog willen hebben bij Bende Gek. Het is nog steeds gezellig en ik maak nog steeds met heel mijn hart muziek.”

Lees ook