Afbeelding

Elk met een eigen geluid en toch in harmonie

Nieuws

ROSMALEN - Dertien vrouwen, eigengereid, eigenzinnig, eigenwijs. Elk met een eigen geluid en toch in harmonie. Met deze tekst opent de website van Vocaal Ensemble All Women. Met een breed repertoire in verschillende stijlen en talen staan ze hun mannetje en brengen ze met z’n allen een prachtig vocaal geluid ten gehore.

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

Na een bezoek aan de repetitie van dit Vocaal Ensemble kan ik beamen dat de openingszin niets teveel gezegd is. All Women is sinds 1998 actief en vierden recent het 25-jarig jubileum met een concert in de Burchtzaal van Mariaoord. 25 jaar alweer waarvan ze 20 jaar onder leiding hebben gestaan van Ien Bouwmans. Voorzitter Marion Sessink-Bogaers: “Het is uniek dat Ien 20 jaar onze dirigent geweest is. Meestal stoppen dirigenten veel eerder. Ien heeft aan het begin van dit jaar al aangegeven op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen en het jubileum concert als haar laatste project met ons te zien. Haar opvolger is inmiddels al in beeld en met hem gaan we waarschijnlijk vanaf januari aan de slag. Het repertoire van All Women is heel divers, van klassiek met een twist tot musical nummers en van Jazz tot pop, wereldmuziek en kerstnummers. We willen niet in een bepaald hokje zitten wat repertoire keuze betreft en geen doorsnee koor zijn.”

All Women is momenteel op zoek naar twee dames die een lage altstem hebben. Om deel uit te mogen gaan maken van het koor moet wel auditie gedaan worden, een nieuwe stem moet passen in het geheel en daarna volgt een proefperiode. De nieuwe leden die we zoeken moeten thuis zelfstandig hun partij in kunnen studeren en koorervaring hebben. Ook het kunnen lezen van het notenschrift is noodzakelijk. Het niveau van All Women is hoog, hun sound klinkt superlekker, meerstemmig en mooi in balans. 

Het Vocaal Ensemble won dan ook niet voor niets al meerdere prijzen. In 2016 ontvingen ze de eretitel Bosch Koor 2016 en in januari 2018 kregen ze de titel Beste koor van Noord-Brabant 2018 van de NKF. Marion: “Van de jury kregen we te horen dat de zuiverheid en klankkleur mooi waren, maar dat aan ons ritmisch voorkomen nog wel wat verbetering mogelijk was. Met regelmatige hulp van een regisseur proberen we daar nu wat aan te doen.”

All Women is ontstaan naar aanleiding van een kerstoptreden van moeders met schoolgaande kinderen. Naast de wekelijkse repetities in een basisschool gelegen aan de Eikakkershoeven op maandagavond organiseren ze één keer per jaar een gezellig repetitieweekend van vrijdagavond tot en met zondag.

Er wordt in zo’n weekend hard gewerkt aan het repertoire en de teambuilding. Marion: “We zijn een hechte groep en dat vertaalt zich in een mooie klankkleur. Bij ons geen haantjesgedrag, we gunnen elkaar de ruimte. Het ligt aan het arrangement welke stem iemand zingt, we zingen niet altijd allemaal dezelfde stem. Het is ook de bedoeling om in de toekomst daar meer in te gaan wisselen. Recent hebben we project ‘Veerpont’ opgenomen. De zang hebben we eerst in de studio ingezongen en daarna is er een video opgenomen. Je vindt de clip op youtube.  www.allwomen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Lees ook