Afbeelding

We omarmen iedereen die in Zandhazendurp carnaval wil vieren

Nieuws

ROSMALEN – In de rubriek Onze Club gaan onafhankelijke nieuwspartners De Rosbode en lokale omroep ROS Radio op bezoek bij vrijwilligersorganisaties in Rosmalen en omgeving. In deze aflevering: Stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

Door enkele wijze heren werd in 1964 de Stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval opgericht. Daarmee kreeg Rosmalen een overkoepelende organisatie die een begin maakte met het organiseren en in stand houden van het carnaval in Zandhazendurp en het voortbrengen van de Prins en zijn Adjudant. Hofkapel de Zandhazen werd in het leven geroepen en al snel volgde ook de eerste dansmariekes. Anno 2023 bestaat de SVRC uit een Raad van XI met Grote Dansgarde en een jeugdblok met Jeugdraad van XI en de Mini Garde. Daarnaast is er een opleidingsgroepje, de Kweekvijver, voor meisjes die nog te jong zijn of waarvan blijkt dat het te vroeg is om in de Mini Garde te stappen.

Voorzitter Rein Merkx: “Anno 2023 organiseren we samen met de Zandhazendurpse Clubkes en de horeca in centrum Rosmalen diverse activiteiten tussen 11-11 en carnavalsdinsdag. Activiteiten voor alle doelgroepen, van jong tot oud voor alle inwoners van Zandhazendurp en omgeving. Waaronder de Kinderfeesten, het Kansplus Carnaval, het 55+ Carnaval en nog veel meer zoals de Zandhazenzitting, de Kinderoptocht en Intocht van de Prins door de Hannus Club. We organiseren de Carnavalsmis, we bezoeken de instellingen, we organiseren de grote Optocht en ga zo maar verder. Onze agenda staat op www.zandhazendurp.nl.”

Rein Merkx: “We omarmen iedereen die hier in Zandhazendurp carnaval wil komen vieren. In onze Residentie De Kentering en de diverse omliggende horecagelegenheden is het met carnaval goed vertoeven. De huidige uitbater heeft er aan bij gedragen dat het carnaval in Zandhazendurp weer leeft. Ook het jeugdcarnaval trekt weer enorm aan. Trots zijn we op onze twee dansgardes en een voltallige Jeugdraad van XI. Uit leden die bij de Jeugdraad van XI zijn moeten stoppen zijn in inmiddels al twee nieuwe clubs ontstaan. 10 jaar geleden eerst Hedde FF, die ook het voorbeeld van hun ouders, voormalig Team Plezier volgden, en vorig jaar hebben we de Mafklappers mogen verwelkomen. Tijdens het 55-jarig jubileum in 2020 ontstond ook OPAZ, een club van oud-prinsen en adjudanten. We zijn blij met alle clubkes die hier carnaval vieren en hun steentje bijdragen.”

De Stichting Vrienden van het Rosmalen Carnaval is lid van de Brabantse Carnavalsfederatie waardoor ze op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in omliggende dorpen. Rein: “We hebben al veel overleefd in Zandhazendurp, corona, optochten die vanwege een storm verzet moesten worden of niet door mochten gaan vanwege de gekkekoeienziekte. Ondank vele gebeurtenissen zijn we weer groeiende en hebben met een nieuwe prins en adjudant veel zin in een bruisend carnaval. Op carnavalszaterdag reiken we de Hannus d’n Heiboer Trofee uit aan een persoon of vereniging die veel vrijwilligerswerk in Rosmalen doet met het Zandhazendurps carnaval in het bijzonder. We leggen Zandhazendurpse stoeptegels als bedankje bij mensen die iets betekend hebben voor Zandhazendurp en Hannus en Hanneke waken al jaren symbolisch over ons carnavalsdorp vanaf de Driesprong. Ieder jaar hebben we een nieuw thema waar we mee werken en voor de komende carnaval is dat Zandhazendup is Dur Mekaar Vur Mekaar.”

De Stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval zoekt nieuwe leden voor de Raad van XI. Interesse? Stuur dan een mailtje naar info@zandhazendurp.nl Rein: “We zijn blij met alle sponsoren, de Club van 111 en vrijwilligers die op welke manier dan ook bijdrage aan het slagen van het feest der feesten in Zandhazendurp. Daarvoor hartelijk dank.”

Afbeelding

Lees ook