Afbeelding

Wethouder Geers opent tweede fase kanaalpark: ‘Op 1 ochtend 44 vogelsoorten gespot’

Nieuws

ROSMALEN – Op zaterdag 17 september werd onder grote belangstelling door Wethouder Ralph Geers en gedeputeerde Hagar Roijackers van natuur, milieu en Brabants programma landelijk gebied de tweede fase van het Kanaalpark geopend. Het Kanaalpark is de plek waar iedereen kan en mag wandelen, fietsen en elkaar ontmoeten. De plek waar recreatie en het beleven van de natuur en water bij elkaar komen. Diverse gidsen stonden na de opening klaar om de belangstellende meer te vertellen over de ecologische waarde van dit Kanaalpark.

Door Corrianne Schijvens- van Hassel

Harry van Haren Voorzitter IVN: “Door de uitbreiding met fase 2 is het natuurgebied uiteraard groter geworden. Vanuit de mens bekeken is de toegang voor recreatie uitgebreider geworden. Vanuit de biodiversiteit geeft het dieren meer kans om een goede plek te vinden zoals runderen en de andere dieren die inmiddels de weg naar het Kanaalpark gevonden hebben. De aanleg is klaar, nu moet deze nieuwe fase nog tot leven gaan komen.”

Ecoloog Jan van Mil: “Ik ben namens de gemeente ’s-Hertogenbosch bij de ecologische voorbereiding betrokken geweest. We zijn vanaf 2017 met deze tweede fase aan de ontwikkeling bezig geweest nadat in 2016 fase 1 was afgerond. We hebben bekeken wat de kansen en mogelijkheden zijn rekening houdend met de stedelijke uitloop. Vele dieren zoals dassen en bevers hebben hun weg al naar de eerste fase van het Kanaalpark gevonden, de natuur ontwikkeld zich goed, de grond is goed en dat brengt typische planten en diersoorten voort.”

Wethouder Geers roemt het feit dat er die ochtend 44 verschillende vogels door een kenner waren gespot in het Kanaalpark en dat bevers en dassen het gebied al hebben bereikt. Ze hopen spoedig de otter te mogen verwelkomen zodat het ecologisch plan de gewenste vruchten afwerpt. Vanaf een nieuwe uitkijkheuvel aan de Blauwe Sluisweg die nu al Rosmalense Berg genoemd wordt, is een groot deel van fase 2 met veel groen en water te bekijken. Wethouder Geers dankte alle mensen/vrijwilligers die bijgedragen hebben aan het ontstaan van dit gebied.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Lees ook