Foto: Redding Brigade Rosmalen
Foto: Redding Brigade Rosmalen

Van zwemles tot livesaving bij Redding Brigade Rosmalen

Nieuws

ROSMALEN – In de rubriek Onze Club gaan onafhankelijke nieuwspartners De Rosbode en lokale omroep ROS Radio op bezoek bij vrijwilligersorganisaties in Rosmalen en omgeving. In deze aflevering: Redding Brigade Rosmalen.

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

Voor dit artikel van de vereniging van de maand juni ben ik in gesprek gegaan met de in 1979 opgerichte Redding Brigade Rosmalen. RBR is een gezonde vereniging met zo’n 200 leden. Helaas zit de club door brandstichting momenteel zonder eigen clubhuis waar ze ontzettend op mis pakken. In gesprek met voorzitter Peter Dona en zijn dochter Margo komen we meer over deze actieve vereniging te weten.
De Redding Brigade heeft een breed aanbod aan mogelijkheden. Margo: “We geven zwemlessen, het zogenaamde elementair leren zwemmen voor het A, B en C-diploma. Daarna is er de mogelijkheid om verder te gaan voor de brevetten zwemmend redden. We hopen dat leden het zwemmen zo leuk vinden, dat ze bij de vereniging blijven en dat we ze tot lifesaver op kunnen leiden compleet met theorie en EHBO-diploma. En als ze dan nog verder willen, kunnen ze opgeleid worden tot instructeur, die dan bij ons als badmeester aan de slag mogen.”

“Bij de Redding Brigade is veel animo voor zwem ABC en de zwemmend redden lessen”, vertelt Peter. “Het lesgeven gaat anno 2023 een stuk vriendelijker dan 50 jaar geleden. We beginnen met een duidelijke uitleg en gaan stapje voor stapje, spelenderwijs te werk. We leren de kinderen te overleven in het water.”

Margo: “Ons lifesaving-team neemt aan wedstrijden deel. De wedstrijden worden in verschillende categorieën gehouden. Je vindt hier alles over op onze website. Voor de Ocean wedstrijden trainen we in de Groote Wielenplas, de wedstrijden zelf vinden door heel het land plaats, zowel op het strand als in het water. Onderdelen als snelheidswedstrijden op het strand en drenkelingen redden in het water komen dan aan bod. Kinderen die hieraan meedoen zijn heel enthousiast. Materialen zoals een boot worden van de vereniging gebruikt, we streven er wel naar dat deelnemers met een eigen board oefenen en deelnemen aan wedstrijden. We hebben regelmatig talenten in de vereniging die geselecteerd worden voor het Nationaal team. We scoren goed, vooral de enthousiaste groep jeugd is groter geworden, ze stimuleren elkaar ook,”

“Met onze reddingsboten en verbindingsapparatuur bieden onze lifeguards regelmatig waterhulpverlening bij watersportevenementen”, weet Peter. “Hier leiden we de mensen ook voor op. Helaas zitten we door brandstichting momenteel zonder eigen clubhuis en er is nog geen zicht op een nieuwe locatie, waardoor we ook geen actieve weekenden voor de jeugd meer kunnen organiseren, geen ruimte meer hebben om theorielessen te geven en beperkt zijn in de opleidingsmogelijkheden buiten. Toen we het clubhuis niet meer hadden, kwamen we er pas achter hoeveel gebruik we ervan gemaakt hebben.” www.rbrosmalen.nl

Foto: Redding Brigade Rosmalen
Foto: Redding Brigade Rosmalen
Foto: Redding Brigade Rosmalen
Foto: Redding Brigade Rosmalen

Lees ook