23 november 2022

Tweevoudig Nederlands kampioen Daniël Scholten hoopt ooit naar het WK te gaan

ROSMALEN – Toen zijn ouders hem op zwemles deden, vond de nu 17-jarige Rosmalense Daniël Scholten dat eigenlijk helemaal niet zo leuk. “Het eerste half jaar verliep niet heel soepel”, herinnert hij zich nog. Maar dat veranderde. Dit najaar werd hij als vertegenwoordiger van de Redding Brigade Rosmalen op twee onderdelen Nederlands kampioen in zijn leeftijdsklasse. Ooit hoopt hij aan een WK deel te mogen nemen.

Door Wim Poels

Hoe oud hij toen precies was, weet hij niet meer. Een jaar of vijf, zes. Zeker niet meer, want hij was 7 toen hij voor het eerst aan wedstrijdzwemmen deed. “Ik had mijn C-diploma gehaald en ging door bij de brigade met het zwemmend redden. De avond voor een teamwedstrijd werd een lid van het team ziek. Toen werd ik er bij gevraagd. Heel veel kan ik me er niet van herinneren, maar wel dat ik het spannend vond.”
De Rosmalense Redding Brigade is een organisatie met verschillende activiteiten, van het geven van zwemlessen voor het A, B en C-diploma en het zwemmend redden tot het bewaken van wateractiviteiten zoals de nieuwjaasrsduik. De wedstrijdtak van het zwemmend redden, ofwel lifesaving is populair bij de RBR. “Maar al is het plaatje ‘echt redden’ redelijk ver weg, wat we leren is natuurlijk wel gebaseerd op het reddingszwemmen. Ik begon als klein jongetje met het zwemmen met een ring of stokje. Wanneer je ouder wordt ga je aan de gang met een pop die eerst half en dan helemaal gevuld is met water”, vertelt Daniël.
Inmiddels is het buitenseizoen afgesloten en traint de vereniging weer in het zwembad, maar tot het najaar is de RBR vooral actief in de buitenlucht. Dan worden de wedstrijden aan het strand bij een binnenwater of aan zee gehouden. Een deel van de wedstrijden vindt in het water plaats: een rondje met een paddleboard of een surfski, een soort kano, en ook gewoon een ronde zwemmen. Soms moet je ze alle drie achter elkaar doen. Dit is het koningsnummer, de Ocean (wo)men. Naast individuele onderdelen zijn ook hier, net als binnen, onderdelen met je team.
Tijdens het NK Ocean bij de boardrace in het zeewater lag Daniël een tijd op medaillekoers, helaas gooide een grote golf roet in het eten en haalde hij net geen podiumplek. Niet getreurd: hij haalde wel goud op de twee onderdelen die op het strand plaatsvonden: de beachsprint en de beachflags. De beachsprint spreekt voor zich: het is een wedstrijd over negentig meter over het strand door het mulle zand. “Dit wordt meestal gedaan op blote voeten”, legt Daniël uit. “En dat kan soms best pijnlijk zijn door alle schelpjes die er liggen.”
Het onderdeel beachflags behoeft enige uitleg. Er staan stokjes in het strand. Twintig meter verderop liggen de deelnemers: eentje meer dan er stokjes zijn. Ze liggen met hun hoofd van de stokjes af. Zodra het startschot klinkt, moeten ze opstaan, zich omdraaien, sprinten en een stokje pakken. Wie geen stokje heeft, valt af. Wat de relatie is met reddend zwemmen kan Daniël niet exact duiden. “Snel reageren, oriënteren en sprinten. Want als je je omdraait, weet je nog niet waar de stokjes staan.”
In ieder geval leidt het onderdeel tot spectaculaire taferelen. Want om een stokje te bemachtigen, is het slim om aan het eind een duik te nemen. “Sommige mensen vinden dat eng. Het is ook wel blessuregevoelig, ik ben wel eens ongelukkig op mijn schouder terecht gekomen. Maar als het lukt, geeft het een enorme kick.” Daniël is er goed in. Hij is al jaren op rij Nederlands kampioen, maar ook op internationale wedstrijden beklom bij al regelmatig de hoogste plek op het podium.
Het reddingszwemmen is in Nederland een groeiende, maar nog niet zo’n bekende sport. “Ik denk dat er een stuk of twintig verenigingen zijn die meedoen aan de lifesaving wedstrijden”, zegt Daniël. In landen als Duitsland en vooral Australië leeft het veel meer. Toch slaat Nederland internationaal geen gek figuur. Zelf kwam Daniël deze zomer uit in een internationale wedstrijd in België. In een sterk veld met meer dan honderd deelnemers uit genoemde toplanden werd hij tiende op de sprint en de beachflags.
Ooit het Nederlands team te halen en mee te mogen doen aan EK’s en WK’s is dan ook de grote droom van de jonge Rosmalenaar. “Maar dan wil ik ook aan alle onderdelen meedoen. Je ziet steeds vaker dat mensen gaan focussen op bijvoorbeeld de sprint. Als je meedoet, moet je ook aan bijna alles meedoen.” Al slaat Daniël soms zelf ook wel eens iets over, bijvoorbeeld een loop van twee kilometer over het strand. Die laat hij bij voorkeur schieten om energie te besparen.
De hamvraag is natuurlijk: wat zou Daniël doen als hij onderweg iemand tegenkomt die te water is geraakt en niet kan zwemmen? “Daar denk ik eigenlijk niet aan. En het lijkt me dat je dat ook pas weet wat je doet als je het werkelijk meemaakt. Ik ben er natuurlijk op getraind, weet wat ik doen moet. Maar eerlijk gezegd denk ik dat ik eerst andere mensen zal waarschuwen, 112 bellen en dan zelf in actie komen. Want ik ben nog jong. De Reddingsbrigade adviseert me om oudere, wat grotere mensen niet uit het water te halen. Dat zou voor mij te zwaar zijn en je moet ook aan je eigen veiligheid denken. Wel kan ik vanaf de kant hulp bieden door bijvoorbeeld een touw te gooien waarmee ik de drenkeling naar de kant kan trekken.”

Foto's:


0