28 november 2022

Rosmalense Lifesavers in actie tijdens de Orangecup

ROSMALEN – Het weekend van 25 t/ot en met 27 november stond voor elf junioren en senioren van Redding Brigade Rosmalen in het teken van de Orange Cup. De Orange cup is naast een grote internationale wedstrijd waar meer dan 600 zwemmers uit veertien verschillende landen aan mee doen ook het Nederlands Kampioenschap voor de individuele lifesaving onderdelen.

Zaterdag werd er vroeg verzameld op de tribunes van het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. De hindernissen lagen al in het water voor het eerste onderdeel, 200 meterhinderniszwemmen. In de baan van 50m hangen twee hindernissen ( op 12,5 meter en 37,5 meter). De zwemmers moet vier banen zwemmen, waarbij ze dus acht keer onder de hindernis door moeten zwemmen.
Na het individuele hindernis onderdeel kwam het teamonderdeel hindernis zwemmen aan bod. Met vier personen in je team zwem je steeds 50 meter Nadat de vorige zwemmer heeft aangetikt duik jij het water in.

De ochtend eindigde met het onderdeel Line-throw. Dit doe je met tweeën. Eén van de twee is de ‘drenkeling’ en ligt op 12,5 meter vanaf de kant. De ander moet binnen 40 seconden vanaf de kant een touw gooien om de drenkeling in te halen. Een onderdeel dat aankomt op techniek, snelheid, maar ook geluk.
In de middag werden de onderdelen 100 meter reddingswisselslag, 100 meter lifesaver en het teamonderdeel 4x 25 meter popvervoeren gezwommen.

Om ongeveer 18.00 uur vertrokken de deelnemers naar huis voor een welverdiende avondmaaltijd en onze rust, want… zondagochtend begon het programma een half uur eerder. Om 7.30 uur verzamelden de lifesavers zich weer op de tribune voor het eerste, maar ook zwaarste onderdeel van de wedstrijd. De 200 meter Superlifesaver. Bij dit onderdeel zwem je 75 meter vrije slag. Meestal is dit borstcrawl omdat dat het snelste is. Na de 75 meter duik je naar de bodem om daar een pop op te duiken. Deze pop vervoer je over 25 meter naar de kant. Aan de kant laat je de pop vallen en trek je zo snel mogelijk je zwemvliezen aan en doe de de rescuetube om. Nu zwem je zo snel mogelijk 50m waar een ploegmaatje een andere pop vasthoudt. Zodra je aantikt laat deze de pop los en moet jij hem in de rescuetube vastklikken, waarna je 50 meter naar de finish zwemt. Een super zwaar onderdeel dus, je bent enkele minuten kei hard bezig.

Tegen het einde van de ochtend was iedereen aan de beurt geweest. Na de Superlifesaver werd het teamonderdeel 4x 50 meter reddingswissel estafette gezwommen. In de middag kwamen de individuele onderdelen 50 meterpopduiken en 100 meter popduiken met zwemvliezen aan de beurt. Ook op deze onderdelen werd ook kei hard gezwommen door onze lifesavers. Het laatste onderdeel van de wedstrijd is de mixed lifesaver relay. Bij dit teamonderdeel bestaat je team ui twee dames en twee heren. De 1e dame start met 50 meter vrije slag, als zijn heeft aangetikt dan duikt meteen de 2e dame er in om 50 meter vrije slag met zwemvliezen te zwemmen. Aan het einde van deze 50 meter ligt een pop op de bodem, de zwemster pakt deze pop op en “gooit” hem omhoog zodat de 1e heer, die al in het water “klaar hangt”, de pop kan aanpakken en hier 50m mee gaan zwemmen. De laatste
zwemmer pakt de pop over als de 3e zwemmer heeft aangetikt. Deze laatste zwemmer vervoert de pop ook over 50 meter, maar hij heeft dan zwemvliezen aan.

Naast vele persoonlijk records werden op zaterdag 7 clubrecords gebroken, zondag gingen de Rosmalense lifesavers daar nog eens over heen.

Mocht je na het lezen van al onze artikelen enthousiast zijn geworden en/of wil je een keertje komen kijken wat het zwemmend redden, ofwel in wedstrijdvorm Lifesaving inhoud dan ben je van harte welkom. Stuur een mailtje naar secretaris@rbrosmalen.nl.

Foto's:


0