07 september 2022

Voor het eerst sinds 2019 weer een KOM Festival: ‘Een mooie opening van het seizoen’

 

ROSMALEN – Drie jaar heeft het moeten duren. Maar op 11 september wordt aan de Driesprong, Dorpsstraat en aangrenzende wegen in Rosmalen eindelijk weer het KOM Festival gehouden. Ondernemers en bezoekers staan te trappelen. “Het is een mooie opening van het seizoen en een afsluiting van de zomer”, stelt Daphne Brok, mede-organisator en eigenaar van Dansschool Dream Dance.

Door Wim Poels

Voor bezoekers en ondernemers zal het grootse evenement vertrouwd aandoen. Een jaarmarkt in een gezellige ambiance, met veel entertainment. Kern is de braderie waar Rosmalense ondernemers en verenigingen zich presenteren. Naast lokale standhouders is er echter ook een keur aan externe marktkramen waar gesnuffeld kan worden. Naar schatting zijn er tussen de 150 en 200 deelnemers wat betekent dat iedere bezoeker iets van zijn gading kan vinden. Alle winkels openen hun deuren zodat bezoekers kennis kunnen maken met oude en zeker ook nieuwe winkels, want er is de laatste jaren best wat veranderd in het centrum. Bezoeker kunnen eens kijken of er verenigingen zijn waar ze zich bij aan willen sluiten. Soms is het ook mogelijk zelf even aan de betreffende sport te proeven of een demonstratie te bekijken. Natuurlijk is ook aan de jongste bezoekers gedacht met kinderattracties op de Markt en traditiegetrouw is er een uitgebreid muzikaal programma zowel voor de Kentering als op de Driesprong.
Aan de voorkant is er bij het KOM-festival misschien op het eerste oog niet veel veranderd, op de achtergrond is dat wel zo. Jarenlang was Ronald Moonen de drijvende kracht achter het evenement, dat onder zijn leiding tot het huidige hoge niveau kwam. “Het is een gebeurtenis geworden die er toe doet”, aldus Daphne.
“Ronald deed veel en deed dat erg goed”, vat Daphne het samen. “Nu hij het stokje heeft doorgegeven, bleek het niet gemakkelijk al zijn taken over te nemen. Zijn schoenen bleken erg groot. Ik ben zelf bijvoorbeeld nieuw. Hartstikke leuk hoor, dingen organiseren, maar ik merk dat ik nog wel wat moet leren over wat er bij het opzetten van zo’n markt komt kijken. Daarom hebben we een ervaren derde partij (Line-Up Markten) ingeschakeld”, legt ze uit. Daarbij is niet over één nacht ijs gegaan. Ervaringen in andere plaatsen en een eerste proef in Rosmalen (de Kunstmarkt) waren positief.
Ondernemers zien reikhalzend uit naar de 43e editie van het festival. “Ik sta er altijd graag”, vertelt Daphne. En echt niet alleen omdat ze er nieuwe dansers en danseressen hoopt te werven. “Het is een laagdrempelige manier om te laten zien wie je bent en waar je voor staat. Voor mij en andere ondernemers en verenigingen is het een mooie opening van het seizoen”, legt ze uit. “Een moment waarop je persoonlijk contact hebt, gesprekken voert met mensen. Dat is toch heel anders dan per e-mail. Een dansschool is bijvoorbeeld geen zaak waar je zomaar even binnenloopt om een babbeltje te maken en dat geldt voor meer ondernemingen en verenigingen.” Het is juist dat contact dat ze afgelopen jaren miste.
Dat interactieve karakter is in de ogen van Daphne ook een van de dingen die het KOM Festival zo leuk maken. “En daarnaast is het een mooie afsluiting van de zomer. Bijna letterlijk zelfs, want de laatste jaren werd het festival gehouden op de laatste dag met mooi weer.”

Het KOM Festival is dus veel meer dan alleen een reeks kramen en prestentaties. Vermaak speelt een hoofdrol. Naast het Kinderplein is er als vanouds een uitgebreid muzikaal programma. Op het plein voor De Kentering is vanaf 13.00 uur FeestDJ.nu te horen. Vanaf 16.30 uur is er live muziek met Hans Soomers, Leen Zijlmans en Jack van Raamsdonk. Op De Driesprong staat overdag het DJ-busje dat eerder is ingezet tijdens de Bossche Zomer. Daar is gezellige, populaire muziek te horen. Na de jaarmarkt kun je daar ontspannen nog een hapje eten terwijl je je laat verrassen door straatartiesten.
Het KOM Festival begint om 11.00 uur en de kramen sluiten rond 17.00 uur. Op de talloze terrasjes en op het muziekplein bij de Kentering blijft het nog natuurlijk nog veel langer feest.
 

Foto's:


0