22 september 2022

’t Kwekkeltje genomineerd voor Toegankelijkheidsprijs

ROSMALEN – De Rosmalense speeltuin ’t Kwekkeltje is samen met Camiel Derkx en Clasien Henkes genomineerd voor de Toegankelijkheidsprijs. Zij zetten zich buitengewoon in voor toegankelijkheid in de gemeente ’s-Hertogenbosch.

De afgelopen maanden kon iedereen inwoners en organisaties aanmelden voor de prijs. Deze drie helden sprongen er volgens de jury uit. De winnaar worden bekend op donderdagavond 6 oktober, in de Week van de Toegankelijkheid. Voor de winnende held staan wisseltrofee Haantje de Voorste en een geldprijs ter waarde van 3.000 euro klaar.
Met de Toegankelijkheidsprijs willen de gemeente iedereen die zich inzet voor toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking zichtbaar maken en waarderen. De genomineerden zijn inspirerende voorbeelden van mensen en organisaties die hiermee bezig zijn.

Bij Speeltuin ’t Kwekkeltje in Rosmalen zijn álle kinderen welkom. Inclusief spelen staat hier voorop. Daarom is de speeltuin ambassadeur van Samen Spelen, een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind. Want bij ’t Kwekkeltje kunnen kinderen met en zonder beperking goed met elkaar spelen. Andere speeltuinen komen langs om te zien hoe ’t Kwekkeltje daarvoor is ingericht. De speeltuin is daarmee een inspirator voor andere speeltuinen. Steeds vaker kijkt ‘t Kwekkeltje met ouders van kinderen met een beperking naar hoe ze kunnen blijven verbeteren, zodat kinderen met en zonder beperking hier samen kunnen blijven spelen.
Camiel Derkx maakte de twee stripboeken ‘Mijn Gehandicapte Broer & Ik’. Daarin laat hij de bijzondere band zien die hij heeft met zijn broer Jordy. Clasien Henkes is coördinator bij Fietsmaatjes Den Bosch in de wijk Maaspoort.
Wethouder Ufuk Kâhya is een van de juryleden van de Toegankelijkheidsprijs. “We weten dat veel inwoners en organisaties zich op een positieve manier inzetten voor mensen met een beperking. Het is mooi om te zien dat we er echt samen voor zorgen dat iedereen kan meedoen in ‘s-Hertogenbosch”, vertelt hij. “Bijvoorbeeld een sportieveling die elke week hardloopt met iemand met een visuele beperking. Of een evenement zoals Theaterfestival Boulevard. Zij werken samen met ervaringsdeskundigen aan toegankelijkheid van de voorstellingen om zo iedereen te kunnen ontvangen. Daarom won Boulevard in 2021 ook de Toegankelijkheidsprijs.”

Peter Pan te gast in ’t Kwekkeltje (archief de Rosbode)

Foto's:


0