05 september 2022

NK Ocean door Redding Brigade Rosmalen

 

ROSMALEN – Zaterdag 3 september was het zonovergoten strand en water van het Engelermeer het strijdtoneel van het Nederlands Kampioenschap Ocean voor de jeugd tot en met 14 jaar, ofwel de aspiranten EDC.

Redding Brigade Rosmalen had vanuit Reddingsbrigade Nederland de vraag gekregen om dit jaar het NK Ocean EDC te organiseren. Om 6.00 uur in de ochtend stonden enkele trainers en hulp klaar om het spektakel op te bouwen. Met de hulp van enkele ervaren organisatoren van reddingsbrigade Gouda verliep dit soepel.

Voordat de officials en sporters arriveerden lag het wedstrijdveld klaar. Vol enthousiasme (en ook met gezonde spanning) kwamen de sporters, waaronder zeventien Rosmalense sporters, aan om te strijden voor het Nederlands Kampioenschap. In totaal vier individuele onderdelen en drie team onderdelen kwamen aan bod deze dag.
De dag werd gestart met het individuele onderdeel beachflags. Beachflags is een onderdeel waarbij de deelnemers op hun buik in het zand liggen met het gezicht van de flags af. Op 20 meter afstand staan er flags, altijd een minder dan het aantal deelnemers. Op het startsignaal staan en draaien de sporters zo snel mogelijk om en rennen naar de flags. Degene met een flag gaat door naar de volgende ronde. De Rosmalense lifesavers lieten zien dat ze fanatiek, soms ook zelfstandig op hun vakantie adres, hadden door getraind. Deze inspanning is niet onverdienstelijk geweest. Op dit eerste onderdeel werden twee Rosmalense lifesavers al Nederlands Kampioen. Zowel bij de meisjes C als ook bij de jongens D.

De wateronderdelen, zowel individueel als in team verband, kwamen deze middag aan bod. De board rescue (teamonderdeel), board race, run-swim-run, rescue-tube-rescue-race (teamonderdeel), oceanman/ woman en cameronrelay (teamonderdeel) waren de onderdelen waarop de sporters lieten zien waarvoor ze getraind hadden. Net als bij de beachflags niet voor niets!
Naast de finaleplaatsen die behaald werden stonden de Rosmalense lifesavers hoog op de ranglijst. Bij de teamonderdelen was er een totaal klassement. Per teamonderdeel zijn er punten te verdienen, het team met de meeste punten wordt Nederlands Kampioen team. De rescue-tube-rescue-race is het teamonderdeel waar je met je team wat bestaat uit vier sporters samen moet werken. De eerste zwemmer zwemt zo snel mogelijk naar een boei, bij deze boei aangekomen wordt de zwemmer een zogenaamde drenkeling. De redder mag het water in. Met zijn of haar zwemvliezen en rescue tube (een reddingsmiddel) gaat de redder de drenkeling ophalen. Weer terug bij de waterlijn stan de andere twee teamleden klaar om de drenkeling over te nemen en deze zo snel mogelijk over de finish lijn (op de kant) te slepen.

Tussen de onderdelen door werd het parcours door de organisatoren en vrijwilligers weer omgebouwd voor het volgende onderdeel. Voor de veiligheid van de sporters van de Rosmalense vlet (reddingsboot) in het water. Ook enkele junioren ondersteunden deze dag op hun board op het water om de dag veilig te laten verlopen.
Aan het einde van de dag kwam het loodzware individuele onderdeel de Oceanman/ Oceanwomen aan bod. Hierbij moeten de sporters, na een zware dag, achter elkaar door een stuk van ongeveer 200 meter zwemmen, bij het strand aangekomen rennen ze ongeveer 80 meter over het strand naar hun board. Ze pakken hun board op en maken een mooie board start om 250 meter te gaan boarden. Terug bij het strand aangekomen laten ze hun board liggen (deze wordt door een brigade genootje opgevangen), waarna de deelnemer nog een keer 80 meter moet rennen naar de finish.

Naast het behalen van meerdere finales, vier zilveren en drie bronzen medailles zijn de (Rosmalense) Nederlands Kampioenen:
– Maaike Hirink (aspiranten C meisjes); NK Beachflags,
– Bram Hirink (aspiranten D jongens); NK Beachflags, NK Board Race, NK Oceanman
– Cas Strelitski (aspiranten E); NK Run Swim Run
Teamonderdelen: Nederlands Kampioen: Rosmalen D gemengd (Bram Hirink, Amber Kielen, Samuel Robertson en Sjors van Beem). Al met al een super NK! We hebben enorm genoten van alle inspanningen en prestaties die onze zwemmers en vrijwilligers hebben geleverd! Na een lange, heerlijke dag op weg naar huis.

Foto's:


0