27 september 2022

Klets van ons Eigen: De toko

Op dinsdagochtend vertrok ze. Op de fiets met een vriendin, schooltas ingepakt en een gevulde broodtrommel. Waarschijnlijk was ik zenuwachtiger dan zij.

Het was alsof ik met mijn ogen knipperde en ze ineens een brugklasser was. Dat beginnende puberen, had ik al afgevinkt in de vakantie. Op alles wat we zeiden (voornamelijk vragen als: wat wil je als ontbijt, wil je je even omkleden voor het zwemmen, zou je niet eens douchen), kregen we te horen: “Hou je mond”. Ik vond dat hilarisch, vooral omdat ze wel enthousiast reageerde als haar zusjes vroegen of ze mee een zandkasteel wilde bouwen. Duidelijk nog tussen tiener en puber in.
Twee dagen na haar start op de middelbare school, kwam ze thuis met nieuwe vriendinnen. Ze kwam even geld halen om maar de toko te gaan. Pardon? In haar hele leven was ze nog niet zelfstandig buiten de grenzen van Rosmalen gegaan en nu wilde ze ineens naar de toko? In de stad?
Nou dat ging dus mooi niet door. Als ze op dag twee al hiermee begon, hoe lang zou het dan duren voordat ik haar dronken en kotsend uit een taxi moest rukken? Of wat zeg ik….een taxi? Ik zou haar natuurlijk zelf ophalen vanuit de stad, waarna ze in mijn auto zou gaan overgeven. Ja, dat had ze op haar achtste al gedaan, in mijn duurste tas, na een maaltijd van chocolademelk en pannenkoeken. De tas stinkt nog steeds.
Maar goed, ik had duidelijk niks te zeggen. Ze ging alleen maar even naar de toko. Bubble tea halen. Ze had haar huiswerk al af hoor. En daar ging ze weer, op haar nieuwe fiets, gewoon even op en neer naar de stad. Notabene voor thee! Van mij mag dat nog heel veel jaren zo blijven.
Groetjes Sophie Fleur Verbiesen

Foto's:


0