25 juli 2022

Internationaal succes voor Redding Brigade Rosmalen

ROSMALEN – Na 2 jaar van afwezigheid door corona konden de sporters van Redding Brigade Rosmalen zich in het weekend van 9 en 10 juli eindelijk weer opmaken voor een grote internationale lifesavingwedstrijd in Oostende, België. In totaal namen er ongeveer. 350 sporters van 35 verschillende brigades uit onder andere Duitsland, België, Frankrijk en Nederland deel aan deze 2-daagse wedstrijd.

Rosmalen is met elf sporters naar het zonnige Oostende afgereisd. In alle categorieën tot en met 15 jaar (jeugd) , 16 jaar tot en met 39 jaar (open) en 40 jaar en ouder (masters) werd Rosmalen vertegenwoordigd. Een mooi zonnetje aan de hemel, een goede watertemperatuur en stevige golven maakten het strijdtoneel compleet.

Al vroeg op de zaterdagmorgen moesten de sporters zich melden voor de eerste onderdelen. Op zaterdag werden de onderdelen; Rescue-Tube-Rescue race, boardrace en beachflags gehouden. Je kon aan de sporters merken dat ze weer in het wedstrijdritme en tactieken moesten komen na een paar jaar geen grote wedstrijden gedaan te hebben. Maar al snel bleek dat dit maar van korte duur was. De sporters kwamen goed door de series heen en konden gaan strijden voor de prijzen in de finale(s). Helaas stranden de meisjes jeugd (Maaike Hirink, Lisabel Neijman, Esmee van Gulik en Sophie Scholten) op een 4e plaats bij de Rescue-Tube-Rescue race. In de open klasse kwam het gemengde team bestaande uit Yvar en Malaika van Helvoort, Emma ter Borg, Dennis Oomen en Daniël Scholten, als 6e over de finish in de voorronde. Helaas net geen finale plaats voor hen op de Rescue-Tube-Rescue race.

In een klassement van 49 deelneemsters behaalde Maaike Hirink en Sophie Scholten een respectievelijk 6e plaats en 11e plaats bij het onderdeel beachflags. Ook de heren waren bij de beachflags erg sterk waarbij Daniël Scholten de hoogste plaats behaalde, namelijk een 10e plaats. Onze jongste sporter, Bram Hirink, kwam helaas net niet door de voorrondes van de beachflags. Aan het einde van de dag werd de zee zo onstuimig, trok de win flink aan en hing de zon al erg laag, waardoor de wedstrijdleiding besloot de wedstrijd te staken in verband met de veiligheid van de sporters. De nog te zwemmen onderdelen werden verplaatst naar zondag.

Het zondagprogramma zag er drukker uit. Op zondag werden namelijk meer onderdelen afgewerkt en ook nog een enkele voorronde van de zaterdag werd gezwommen. De board-rescue, beachsprint, surfskirace, surfrace, oceanman/ woman, ocean-relay, mixed ocean-relay, beachsprint relay en de beachrun kwamen voorbij deze dag. Ondanks het drukke programma kwamen de Rosmalenaren weer enigszins in het wedstrijdritme terug. Dit kwam ook in uiting bij de resultaten. Daniël Scholten en Yvar van Helvoort behaalde de halve finale met de boardrescue. Ook werden er finales behaald deze dag.

Naast de finales mocht ook het erepodium beklommen worden vandaag. De gemengde jeugdploeg (Maaike en Bram Hirink, Esmée van Gulik en Sophie Scholten) wist bij de beachsprint relay een erg strakke race neer te zetten waardoor ze als 2e over de finishstreep kwamen. Maar ook het meisjes team behaalde bij de ocean-relay een hele knappe 3e plaats. De ocean-relay is een estafette race. Met je team van vier sporters los je elkaar af met boarden, zwemmen, boarden en rennen. De dag werd afgesloten met de beachrun, 2 kilometer hardlopen door het losse mulle strandzand. Dennis Oomen wist hiermee de 6e plaats te bereiken. Na een weekend met veel zon, zee, strand en veel sportiviteit en opgedane zee ervaring keerde Rosmalense delegatie op zondagavond weer voldaan terug naar Rosmalen. Daar gaan de sporters zich klaarmaken voor de Nederlandse Kampioenschappen Ocean op 3 september bij het Engelermeer in Den Bosch.
De coaches

Foto's:


S