07 juni 2022

Onze club: Dansgardes Zandhazendurp nog nooit zo populair

ROSMALEN – De eerste dansmariekes in de jaren zestig in Zandhazendurp bestonden uit dames van zestien tot twintig jaar oud. Nu mogen ze maximaal tot 14 jaar blijven dansen. Wellicht is er in de toekomst nog wel meer mogelijk.

Het is dat het podium voor de dansgardes vaak niet groter is, anders hadden er nog wel meer meiden bij gekund. Echter, met 12 meiden in de kleine garde, 12 in de grote garde en zes in de kweekvijver, is het maximale aantal behaald. Trainster en begeleider Marloes Floris: “We hebben zelfs voor het eerst een wachtlijst.” De kweekvijver is bestemd voor jonge meisjes vanaf een jaar of vijf die of nog te jong zijn of nog wat extra pasjes moeten leren. Elk jaar zijn er audities. Ga je door, en ben je tussen de 6 en 11 jaar? Dan ga je naar de Mini Garde. In de Grote Garde zitten vervolgens meiden vanaf een jaar of 11 tot 14 jaar. Dan moeten ze echt stoppen. Vaak wordt er gezegd dat het carnaval in Rosmalen niet meer is zoals het geweest is. Dat steeds meer mensen naar de grote stad (Oeteldonk) gaan en er bij de clubjes weinig (jonge) aanwas is. Maar dus niet bij de dansgardes! Als enige groep trainen zij het hele jaar door om met carnaval hun eigen gardedans te laten zien, een gezamenlijke dans (Mini- en Grote Garde) en een eigen showdans. Vanaf 11-11 start voor hun dan ook het seizoen, met her en der optredens en vaak nemen ze ook deel aan een dansmariekestoernooi. Als het carnaval losbarst, is het echt hard werken. De Grote Garde gaat met de Prins en zijn gevolg mee, de Mini Garde met de Jeugdprins(es). Dagen zijn ze op sjouw, met als hoogtepunt de maandag, wanneer ze maar liefst negen keer dansen voor de bewoners van de Binckhorst, Maria-Oord en Annenborch. Marloes Floris was zelf dansmarieke, toen haar moeder de gardes trainde. Nu doet ze het al jaren zelf. “Samen met drie andere meiden, begeleid ik ze ook als we ergens heen gaan.” En dat moet ook wel, want alles moet er tip top uitzien. Gepoetste laarzen, een strakke knot, een boa eromheen, panty’s zonder ladders en zelfs een beetje make-up. Voorlopig moet er maanden getraind worden om straks meermaals drie minuten de vaak gesprongen danspassen uit te voeren (probeer zelf maar eens drie minuten te springen). Ook door de meiden die weten dat ze volgend jaar moeten stoppen. Of komt er nog een derde groep bij? Er zijn tenslotte ook al de Dancing Moms (bestaande uit voornamelijk moeders van de dansmariekes). Floris: “Geen idee. Het zou natuurlijk wel heel leuk zijn. Wat mij betreft zijn ze welkom!” De Mini Garde en de Grote Garde. Foto: Corrianne Schijvens- van Hassel.

Foto's:


0