22 juni 2022

Kjeld Zwitserloot wint nationale wetenschapsolympiade

ROSMALEN – Kjeld Zwitserloot (15 jaar) uit Rosmalen, 3-vwo leerling van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel, heeft de nationale eindronde voor de 19e International Junior Scienceolympiad (IJSO) gewonnen. Aan de landelijke eindronde die op 17 juni gehouden is op HAN University of Applied Sciences in Nijmegen deden 25 leerlingen mee: 10 meisjes en 15 jongens, voor het merendeel uit leerjaar 3-havo of 3-vwo. Arthur van Ballegoij (15 jaar) van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven werd beste havist.

De top 6 bestond verder uit een tweede plaats voor Ralph de Boer (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) en derde werd Imre Bekkering (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen). Op de vierde plaats: Runa Reuderink (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum), op de vijfde plaats: Jochem Kistemaker (Stedelijk Gymnasium, Schiedam) en zesde werd Matthijs Ruiter (Stedelijk Gymnasium, Nijmegen).
De zes winnaars vormen het Nederlandse team dat in december 2022 deelneemt aan de 19e internationale IJSO. Celine Kleijmeer (Murmellius Gymnasium, Alkmaar) werd zevende en is daarmee nationale reserve en bereidt zich samen met de top 6 voor op mogelijke deelname aan de internationale wedstrijd.

Voor de prijsuitreiking was het dit jaar gelukkig weer mogelijk (groot)ouders, familieleden, docenten, toa’s en andere belangstellenden uit te nodigen en daar werd volop gebruik van gemaakt. Voor de 25 toppers was dit ook één van de eerste, zo niet de eerste, activiteit buiten de eigen school waaraan ze mee mochten doen en dan nog wel met publiek. Kortom: de stemming was opperbest.
De prijzen werden uitgereikt door Christien Lokman, programmamanager Sustainable Energy & Environment en lector Industriële Microbiologie aan de HAN. Lokman zei: “Wat een knappe koppen allemaal. Ik ben onder de indruk! Laten we hopen dat een deel gaat bijdragen aan een van de grootste maatschappelijke uitdagingen voor de komende decennia: de energietransitie. We hebben hun slimheid en creativiteit ontzettend nodig.’’ Een speciale prijs ging naar de jongste deelnemer, Johan Lathouders van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel.

De prijs aan de beste havist, Arthur van Ballegoij, werd uitgereikt door Harmen Neidig, directeur Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie van de HAN. Neidig zei: “Het is mooi om te zien dat een nieuwe generatie jonge wetenschappers klaarstaat. Het is belangrijk om te stimuleren dat naast het vwo ook op de havo talent gestimuleerd wordt om de toegepaste wetenschap in te gaan. Daar leveren we als Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie met een speciale havo-prijs graag een bijdrage aan.”

De Malmberg-scholenprijzen werden uitgereikt door Emiel de Kleijn, olympiadecoördinator bij SLO, aan de OBS Winkler Prins in Veendam (havo) en het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven (vwo).
De Kleijn: “Onlangs was in het nieuws dat het aantal leerlingen dat kiest voor een natuurprofiel voor het eerst in jaren daalt en dat is zorgelijk. Want juist in de komende decennia hebben we bèta-technisch personeel hard nodig om duurzame oplossingen te bedenken én uit te voeren voor voldoende en betaalbaar voedsel, energie en drinkwater. Dus is het belangrijk dat scholen de leerlingen ook blijven interesseren en motiveren voor science en techniek.”
Jaarlijkse nationale en internationale scienceolympiade
De IJSO vindt jaarlijks plaats en heeft als doel jonge leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie en hen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen en te excelleren. In een schriftelijke voorronde worden de besten geselecteerd. Tijdens de landelijke eindronde worden de leerlingen aan de hand van theoretische en practicumtoetsen individueel getest en worden de winnaars bepaald. De top-6 krijgt nog trainingsdagen aan Fontys Hogeschool TNW Eindhoven en de Radboud Universiteit voordat ze uitgezonden worden naar de internationale olympiade. In 2023 zal de nationale eindronde gehouden worden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Foto: Winnaars Matthijs de Ruiter, Kjeld Zwitserloot, Runa Reuderink, Christien Lokman, Jochem Kistemaker, Ralph de Boer, Imre Bekkering

Foto's:


0

Geef een reactie