11 juni 2022

29e Bockenreijderstocht van FTC Rosmalen

ROSMALEN – Op zondag 26 juni 2022 houdt Fiets Toer Club Rosmalen voor de 29ste keer, haar jaarlijkse fietstoertocht. De tocht heeft twee aantrekkelijke en veilige fietsroutes door het Brabantse land.

Alle routes zijn gemarkeerd. Start en finish is bij café zaal d’n Beer in het centrum van Rosmalen. De sportieve toerfietser kan kiezen uit de afstanden 70 km en 110 km. Deze routes zijn vrije toertochten en worden verreden onder de reglementen van de Nederlandse Toer Fiets Unie.

De Bockenreijderstocht ontleent zijn naam aan de Bockenreijders legende. In de 18de eeuw werd de naam ‘Bockenreijders’ gebruikt door roversbenden die de Zuidelijke Nederlanden onveilig maakten. Deze benden sloegen soms op een nacht op verschillende, ver van elkaar verwijderde plaatsen, tegelijk toe. De bevolking dacht dat dit het werk van een en dezelfde bende was. De snelheid van verplaatsing leek het werk van de duivel die de Bockenreijders de kracht gaf om zich op bokken te verplaatsen. De (weg)kapitein reed zelfs op een lichtgevende zwarte bok rond. Ze roofden met geweld bij de rijken en verdeelden hun buit onder de armen.

Als toerfietser heeft u nu de gelegenheid om een route te rijden zoals een “Bockenreijder” dat 250 jaar geleden ook deed. De Bockenreijderstocht voert door het Brabantseland ten zuiden van ’s-Hertogenbosch. Via stille weggetjes, afgelegen boerderijen en donkere bossen wordt het schitterende natuurgebied het landgoed de Utrecht bereikt. De pauzeplaatsen zijn plaatsen waar Brabantse gastvrijheid, nostalgie, traditie en gezelligheid samen gaan.

Inschrijven kan op de startlocatie, café zaal d’n Beer, Dorpstraat 77 te Rosmalen, van 08:00 tot 11:00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt €4, – voor de 70 km en €5, – voor de 110 km tocht. NTFU leden krijgen €1, – korting. Kinderen tot 12 jaar, onder begeleiding, fietsen gratis mee.
Voor meer informatie over de tocht, kijk op www.ftc-rosmalen.nl.

Foto's:


0