20 mei 2022

Opening nieuw parochiecentrum achter Lambertuskerk

ROSMALEN – Op donderdag 26 mei, Hemelvaartsdag, wordt het nieuwe parochiecentrum officieel geopend. Een unicum in de rooms-katholieke werd in Nederland, waarin kerken afgestoten worden en er amper vernieuwing, slechts renovaties plaatsvinden. Hoe kan het dan in Rosmalen wél gebeuren?

Een lange adem, dat geldt niet alleen voor het centrumplan in Rosmalen, maar ook voor de bouw van het parochiecentrum. Lange tijd lag er achter de Lambertuskerk in het centrum, aan de Rodenborchweg, een parkeerplaats. Plannen waren er al lang, maar werden vertraagd door onder andere de financiële crises. Nu is het parochiecentrum eindelijk klaar en wordt het met trots geopend op 26 mei. Behalve een grote zaal, is er een knusse huiskamer voor gesprekken, een jongerenruimte en zit ook het secretariaat van de kerk in het pand.

Eerst is er om 10.00 uur een Pontificale Hoogmis, die gevierd wordt door Bisschop de Korte en emeritus-diaken Jan Renders, daarin begeleid door het Gilde St. Catharina-St Joris. Daarna gaat men in optocht lopend naar het parochiecentrum voor een vendelgroot van het gilde en de officiële opening door de bisschop, burgemeester Mikkers en het bestuur. Tussen 11.30 en 12.30 uur vindt dit plaats, natuurlijk met koffie/thee en gebak. Daarna is er ruim de tijd om het parochiecentrum te bezichtigen, en wordt er gezorgd voor een (simpele) lunch.
Ook aan de gezinnen is gedacht. Vanaf 14.30 uur zijn alle gezinnen welkom. Voor de kinderen is er een springkussen en een knutseltafel en wordt er geschminkt. Natuurlijk wordt er gezorgd voor een hapje en een drankje (natuurlijk ook voor de ouders).

Een unicum dus: dit nieuwe parochiecentrum van de parochie Heilige Maria met kerken in Rosmalen, Empel, Hintham en ’s-Hertogenbosch. Onlangs kwam nog het nieuws naar buiten dat er in de toekomst zes van de acht kerken gaan sluiten. “Omdat dit een project van jaren is, en we ondanks de kerksluitingen graag samen willen blijven met onze parochianen, is het hebben van een nieuw, modern parochiecentrum bijna een noodzaak. Dit blijft een plek waar we elkaar kunnen ontmoeten,” vertelt bestuurslid Jos van de Ven. Maar hij wil ook duidelijk zijn: het parochiecentrum is niet alleen voor gelovigen. “Iedereen is welkom bij ons.”
Kunt u niet naar de opening op 26 mei? Het is ook mogelijk een kop koffie te komen drinken op maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en ’s zondags na de viering van 9.30 uur. Het parochiecentrum is gevestigd aan de Rodenborchweg 2 in Rosmalen.

 

Foto's:


0