28 maart 2022

Verhuizen naar Amsterdam, een specialisme op zich

Nu is een verhuizing naar willekeurig welke woonplaats al een aardige expeditie die je secuur plant, maar wanneer je richting de hoofdstad van ons land verhuist, vergt de operatie nog wat meer aandacht. Er zijn tal van redenen om dan niet alleen ‘verhuisbedrijf’ in te tikken, je leidt de boel in betere banen met de zoekterm verhuisbedrijf Amsterdam.

Zij kennen de stad

De ene verhuisspecialist is de andere niet, en daarom is het bijna altijd raadzaam een verhuizer niet in de eigen, maar in de beoogde woonplaats te zoeken. In het geval van een overstap richting Amsterdam is dat zelfs noodzakelijk. Zij kennen de stad en dan gaat het niet alleen om slimme sluipweggetjes, snellere routes of andere navigatie-trucjes waar buitenstaanders niet vanaf weten. Ze kennen ook de mores van de stad. Iemand met een provinciaal accent kan in het kader van de hoofdstedelijke humor in de maling worden genomen, zoals een Randstedeling in Maastricht, Lochem of Sneek soms ook anders behandeld wordt. Niet leuk, wel de realiteit. Een localbabbelt makkelijker met wijkagenten, op maand-targets gefocuste parkeerambtenaren of andere autoriteiten die bij het uitladen een oogje toe moeten knijpen.

Trams en grachten

Lokale verhuizers hebben ook meer ervaring met veel voorkomende verkeerssituaties. De tram rijdt immers niet in elke stad laat staan in dorpen, deze vormt een extra hindernis in Amsterdam. Ook de nauwe grachten heb je niet overal. Wanneer de welwillende verhuizer van buiten de Ring A10 in conflict raakt met een trambestuurder of ongewild een aantal spiegels van geparkeerde auto’s meeneemt, loopt je verhuizing vertraging op – en er is misschien al een beperkte tijd om de huisraad uit te laden op de plek waar je moet zijn. Daarover meer in de volgende alinea.

Geen verrassingen

Het is een felicitatie waard als je in Amsterdam een huis hebt gekocht, maar met name grachtenpanden bieden niet altijd de beste toegangswegen. De ramen, trappenhuizen, het is allemaal soms klein en krakkemikkig tegelijk. Hoe krijg je die driezitsbank op de bovenverdieping zonder iets te beschadigen? De plaatselijke verhuisspecialist heeft eerder met dit bijltje gehakt en gaat desnoods van tevoren ter plekke kijken, kleine moeite. Dan hoor je vanzelf of er een bouwlift gehuurd moet worden. Wanneer je uit pakweg Emmen vol goede moed de stad inrijdt met een verhuizer uit Emmen, is de kans groter dat je voor (onaangename) verrassingen komt te staan.

Streepje voor

Vanzelfsprekend bestaat Amsterdam niet louter uit verstopte en verouderde grachtenpanden, er zijn ook ruim opgezette wijken – niets menselijks is de stad vreemd. Maar zoals het eerste argument al aangeeft: een verhuizer die de stad kent, heeft op allerlei vlakken een streepje voor.

Foto's:


A