27 januari 2022

Vaker lichtjestocht in Rosmalen

ROSMALEN – Voor de tweede keer is er lichtjestocht door Rosmalen gehouden. Volgens mede-initiatiefnemer Marieke van Diesen komen er nog meer lichtjestochten aan.

“Omdat hier ontzettend positief op gereageerd werd hebben we besloten om hier direct een vervolg aan te geven”, legt Van Diesen uit. “Afgelopen zaterdag, 22 januari, liep een mooie groep mensen de tweede lichtjestocht in Rosmalen. Voorop liep een groep trommelaars die ervoor zorgden dat de mensen in de wijken ons goed konden horen. De trommelaars werden gevolgd door allerlei mensen. Groot en klein, man en vrouw, jong en oud. Overal waren lichtjes te zien. Aan de kinderwagens, aan paraplu’s en door mensen hun haar. Er waren borden met hartjes, verlicht met teksten als Liefde en Verbinding. Langs de stoet verzamelden zich veel kijkers, want met de muziek en alle lichtjes kon je ons niet over het hoofd zien. Sommige mensen sloten onderweg aan, anderen zwaaiden of applaudisseerden. Na afloop heeft deze groep mensen samen gezongen en nagepraat onder het genot van een kop warme koffie of thee. Voor de kinderen was ook zeker iets lekker geregeld.”

De reden van deze optocht en tevens ook het thema is volgens Van Diesen verbinding. In deze tijd, waarin er veel om ons heen gebeurd verliezen we soms het zicht op de ander. Eenzaamheid ligt op de loer, een scheiding die lijkt te ontstaan tussen voor en tegenstanders door corona en alle maatregelen, voelen we allemaal. We willen dat onderscheid juist niet. We zijn samen, allemaal gelijk, mensen van vlees en bloed. Uiteraard is zuurstof, een dak boven je hoofd, eten en drinken een eerste levensbehoefte, maar we moeten onze sociale behoeften niet vergeten. Verbinding en liefde is enorm belangrijk, we zijn nu eenmaal sociale wezens. Dit samenzijn heeft ons dan ook zeker geholpen. De warme reacties, lachende mensen, mensen die genieten, het enthousiasme was groot. Ik persoonlijk teer al dagen op de energie die het me gegeven heeft.”

Daarom komt er een vervolg. “We gaan de komende weken om de zaterdag lopen, vanaf het centrum lopen we een klein uurtje en eindigen we weer in het centrum. Iedereen is welkom, met respect voor ieders beleving in deze tijd. Ook voor kinderen zijn deze wandelingen een uitlaatklep. De komende zaterdagen verzamelen we: 5 en 9 februari en 5 maart. We verzamelen om 18:00 en starten om 18:30 uur.”

Foto's:


0