27 september 2021

Nick zamelt met marathondeelname geld in voor ziekte van zijn moeder

ROSMALEN – Eigenlijk wilde Nick Papavoine (23) altijd al iets doen voor het goede doel. Dus toen hij las over iemand die geld op ging halen door het lopen van de marathon van Amsterdam, dacht hij: waarom ook niet. Hardlopen deed hij toch al. Alleen dan geen 42 kilometer.

Door Sophie Fleur Verbiesen

Nick houdt wel van sporten. Lange tijd voetbalde hij, tot hij last kreeg van zijn knie en duursporten zoals wielrennen, zwemmen en hardlopen daar beter voor bleken te zijn. En ja, met hardlopen kon hij vrij gemakkelijk de tien kilometer aantikken. De marathon lopen, zou in zijn ogen dan ook vooral een kwestie van goed trainen zijn.
“In het begin rommelde ik zelf een beetje aan. Ik had bedacht dat ik drie tot vier keer per week zou gaan rennen met elke week twee kilometer erbij. Maar in juni dit jaar, toen ik al zo’n drie maanden aan het rennen was, viel het toch een beetje tegen.” Dus zocht hij steun bij een hardloopclub. “Daar hebben ze me een schema gegeven, waarbij je onder andere een lange run (afstand, red.) in een langzamer tempo.”
Het viel – laten we eerlijk zijn – een beetje tegen. “Ik hou wel echt van sport. Vandaag ben ik vijf uur gaan fietsen. Naar Nijmegen, een stukje Duitsland en weer terug. Je ziet dan zo veel meer en komt ook zo veel verder dan wanneer je gaat hardlopen. En zeker nu ik al lange afstanden maak, ben ik uren weg. Dat is gewoon niet altijd te combineren met studie of werk.”

Daarom is hij in eigen woorden “wel heel zenuwachtig”. “Ik heb ook besloten om er een goed doel aan te verbinden. Mijn moeder heeft fibromyalgie en daarom dacht ik geld op te gaan halen voor het reumafonds. Op die website heb ik een pagina aangemaakt en op dit moment is er €3500,00 opgehaald. Nu heb ik nog een kleine maand om tot de €4200,00 te komen. Dat is mijn doel ook, want de marathon van Amsterdam is 42 kilometer.” Het geld komt bij donatie rechtstreeks bij het reumafonds terecht. “Ik heb zelf een wetenschappelijke studie gedaan en ik weet hoe moeilijk het is om onderzoek te doen naar een ziekte, als er geen financiering voor is.”
En ja, vanwege die donaties wil hij het toch wel graag gaan halen. “Sommige mensen zeggen wel dat het sowieso al goed is, dat ik het probeer, maar ik wil het gewoon volbrengen. Eigenlijk wil ik in 3 uur en 45 minuten de 42 kilometer gelopen hebben, maar ik merk nu ook dat het wel pijn kan gaan doen na een tijdje. Dan verzuren je spieren. Ik denk alleen dat als je daar loopt, in Amsterdam, dat je dan ook door de sfeer verder kunt. Daarbij blijf ik natuurlijk trainen. En desnoods ga ik kruipend over de streep.”

Nick heeft net zijn master Neuroscience & Cognition afgerond aan de Universiteit van Utrecht. “Een studie die draait om hersenonderzoek. Ik zou hierna nog wel verder willen promoveren en op dit moment wacht ik op een geschikte promotieplek. Door mijn studie vind ik het ook extra interessant om te lezen over sport en voeding bijvoorbeeld en daarnaast heb ik geleerd hoe spieren werken en hoe je je hartslag kunt trainen.” Sport is dan ook zijn tweede liefde. “Als ik niet naar de universiteit had gekund, was ik personal trainer geworden.”

De discipline om een studie af te ronden, is ook net wat anders dan gedisciplineerd blijven hardlopen. “Je moet er echt iets voor overhebben. Het lopen is niet moeilijk, maar wel de discipline om te blijven trainen. Om ’s morgens vroeg de wekker te zetten om voor het werk te gaan.” Aan de andere kant is Nick nog lang niet klaar met doelen stellen. “Na de marathon, zou ik ook wel een hele triathlon willen doen. En ik zag iets over wielrennen in het zuiden van Frankijk, waar je drie of vier bergen over moet in een bepaalde tijd. Ja, ik denk dat ik hierna nog wel iets anders ga zoeken.” Maar of dat nóg een marathon is? “Ik denk het niet, maar misschien zeg ik achteraf dat het ’t allemaal waard is geweest. Hardlopen blijf ik sowieso wel doen.”
Meer informatie is te vinden op: https://actie.reumanederland.nl/actie/nick-papavoine

Nick Papavoine loopt de marathon van Amsterdam en zamelt geld in voor de ziekte van zijn moeder.

Foto's:


0