12 september 2021

Klets van ons Eigen

Oma is alweer bijna 96 jaar en sinds een jaar woont ze niet meer zelfstandig. Ze vergeet ook nog wel eens wat. Of liever gezegd: bijna alles. De pret is er niet minder om.

Gisteren belde ze mijn moeder op. Ze had het nummer van de kapper nodig om de afspraak te verzetten. “Nee ma,” antwoordde mijn moeder, “je gaat niet meer naar de kapper. Die komt naar jou. En bovendien is ze gisteren nog geweest.” Bij mijn oma ging een licht op: “Ik dacht al, wat zit mijn haar goed.”

Wij kunnen daarover brullen van het lachen. Ook als ze binnen vijf minuten dezelfde vraag stelt. Niet omdat we haar uitlachen, maar omdat ze er vooral zelf geen last van lijkt te hebben. Ze kan nog altijd plat liggen van plezier en neemt het allemaal met een (vergeten) korreltje zout.

Zo kwam de verpleegster laatst binnen om een leeg schaaltje op te halen. Of het lekker was geweest? Ja, beaamde mijn oma, het was heerlijk. Ze vertelde dat ze er enorm van had genoten. Mijn moeder, die er toevallig net koffie zat te drinken, vroeg benieuwd wat voor fruit ze dan had gegeten. Mijn oma antwoordde: “Ja.”

Dan lopen we blauw aan van het zuurstofgebrek. Misschien is het ook maar goed dat we er zo om kunnen lachen. Ook om het verhaal dat er door het personeel werd gevraagd of oma even kon gaan douchen en ze toen de douche aanzette, zonder eronder te gaan. Want ze had geen zin. Toch was ze daarna wel zo goed bij, dat ze trots verkondigde dat ze weer “lekker helemaal fris” was.

Natuurlijk is het ook minder leuk soms. Toen ze mij per ongeluk belde en ik even uit moest leggen van wie ik ook alweer het kind was. Maar ja, je weet dat dat gaat gebeuren. Het belangrijkste is, dat ze zelf nog plezier heeft. En dan heeft ze.

Gisteren vertelde mijn moeder ook dat ze even langs zou komen mét haar kleindochters (die van mij dus). Oma had er helemaal zin in, ze zou zelfs snoepzakken gaan halen. Vanochtend stond mijn moeder op de stoep en riep oma uit: “Dat is nou leuk! Ik dacht dat ik vandaag helemaal alleen zou zitten.” Voor oma zit het leven ineens vol met verrassingen. En dat is eigenlijk alleen maar fijn.

Groetjes Sophie Fleur Verbiesen

Foto's:


0