21 juli 2021

Linda Steijger houdt in Tokio wedstrijdverloop bij: ‘Geen tijd om de toerist uit te hangen’

ROSMALEN – Bij ‘scoren’ denken we aan het maken van doelpunten. Maar het is ook de term voor het op papier en digitaal noteren van wat er tijdens een honkbal- of softbalwedstrijd op het veld gebeurt. Het is de bijzondere hobby van Linda Steijger (54) die in februari 2020 door de wereldbond WBSC werd gevraagd om tijdens de Olympische Spelen in Tokio als scoring director aan de slag te gaan. En toen kwam corona. Nu, juli 2021 is het toch nog zo ver en staat ze aan de vooravond van een groot Olympisch avontuur.

Door Corrianne Schijvens- van Hassel

Het spel heeft ze zelf nooit gespeeld. Maar haar man Olav is actief in de sport en daardoor kwam Linda met honk – en softbal in aanraking. Ze volgde een opleiding als scorer bij de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond en zo begon haar avontuur, dat via vele nationale en internationale wedstrijden nu naar Tokio leidt. Het wordt haar tweede Olympisch toernooi. In 2008 mocht ze al mee naar Peking. Linda: “Als scoring director ga ik niet zelf scoren deze keer. Ik heb de leiding over een team van 7 personen dat alleen het softbal toernooi onder zijn hoede heeft. Ik stel de scorers aan bij de wedstrijden, bied hulp daar waar nodig en voer controles uit. We gaan werken met nieuwe software die speciaal voor deze Olympische Spelen gemaakt is. Momenteel kunnen we regelmatig oefenen met dat nieuwe programma en dat is nodig, want zonder oefening gaat het niet lukken om de wedstrijden bij te houden. Ik moet het programma goed onder controle hebben, zodat ik ook de andere teamleden kan helpen. Daarnaast heb ik me voorbereid via een ‘playbook’ met alle regels van de Internationale bond.”

Linda: “Honk- en softbal zijn geen vaste Olympische sporten. Iedere keer moet er opnieuw over gestemd worden of de sporten op de agenda komen te staan. Ik verwacht dat ze in 2028 in Los Angeles wel weer mee mag gaan doen. In Amerika zijn ze heel populair. Helaas heeft het Nederlands team zich niet gekwalificeerd voor dit Olympisch toernooi. Er gaan dan nu ook alleen Nederlandse officials naar Tokio toe.”
Naast het zelf actief scoren geeft Linda hierin ook les. De lockdown heeft ze gebruikt om de basiscursus voor scoren te digitaliseren, zodat die online gevolgd kon worden. Sinds april worden er in Nederland weer wedstrijden in de hoofdklasse gespeeld en die wedstrijden heeft Linda aangegrepen om de spelregels weer op te kunnen halen.

Veel zal ze niet zien van het verre Tokio en omgeving. Linda: “We spelen in twee stadions buiten Tokio, niet in de stad zelf. De opening van de Olympische Spelen zullen we via de tv moeten volgen, want het softbaltoernooi begint al twee dagen voor die officiĆ«le ceremonie. Het stadion waar we dan zijn, ligt veel te ver van Tokio om op en neer te reizen. We mogen ook niet de toerist uit gaan hangen en de omgeving gaan verkennen. We moeten in onze eigen bubbel van stadions en hotels blijven door corona. Er zou toch al niet veel tijd overblijven om de toerist uit te hangen, want we scoren drie wedstrijden per dag. Die wedstrijden moeten voorbereid worden, vervolgens gevolgd, uitgewerkt en gecontroleerd en als we dan zo ver zijn staat de volgende wedstrijd alweer op het punt te beginnen. Uiteraard gaan we ook heel vaak getest worden op corona. Ik heb de twee vaccinaties gehad, moet voor vertrek nog twee keer een PCR test af laten nemen en in Tokio krijgen we dagelijks een speekseltest. Bij aankomst eerst drie dagen in quarantaine, met uitzondering van de voorbereidingsbijeenkomsten en we dragen daar mondkapjes. Nee, dit gaat geen luie vakantie worden.”

Haar verhaal vertelt ze vol enthousiasme, waaruit ik opmaak dat ze het scoren nog steeds heel leuk vindt en Linda veel zin heeft in deze grote reis. Linda: “De beste landen ter wereld spelen op dit toernooi, we gaan dus goede wedstrijden zien. Ik ga ook goed voorbereid op reis. NOC*NSF heeft de hele Nederlandse ploeg goed voorbereid op de gewoontes en het klimaat van het land. Het kan er 35 tot 40 graden worden. We gaan het meemaken.”

Foto's:


0