17 december 2019

HET IS OVER EN UIT… MET DE STREEKWIJZER

Met pijn in mijn hart moet ik u mededelen dat het weekblad ‘De Streekwijzer’ gaat verdwijnen in de kernen Geffen, Nuland en Vinkel. Het eens zelfstandige weekblad ging jaren geleden al samen met de Rosbode. De focus van de vernieuwde Rosbode verschuift per 1 januari helemaal naar Rosmalen. De Rosbode is op de ophaalpunten nog verkrijgbaar in het voormalige Maasdonk. Voor de Streekwijzer is het met ingang van 1 januari 2020 dus ‘over en uit’. Jawel… Met heuse pijn in mijn hart ja… Want weet je, de Streekwijzer was in de loop der jaren toch ook een beetje ‘mijn kindje’ geworden.

Vandaag mag ik mijn allerlaatste column in deze krant plaatsen. Mijn laatste PrietJanPraat dus… Vorige week kreeg ik een telefoontje… “We willen even komen bijpraten.” ‘Zou het dan toch’, was de eerste en achteraf juiste gedachte.

Elders in de krant wordt er ingegaan over wat dit voor de inwoners van Geffen, Nuland en Vinkel gaat betekenen. Ik wil het echter in mijn laatste column in deze krant maar ook over het schrijven van het wekelijkse artikel over het wel en wee in onze gemeenschap. Immers, ook voor deze artikelen is het ‘over en uit’.

Dat doet mij pijn.. Weet je, ik ben van huis uit maar een dorpsslagertje. Geen journalist, zeker niet. Maar het interviewen en schrijven van het wekelijkse verhaal en de column, was echt leuk om te doen. Vooral het sociale contact dat hiermee behouden bleef was heel bijzonder. Maar zeker ook om het feit dat er, gekeken naar de reacties na publicatie, waardering was voor de geschonken aandacht.

Natuurlijk, de laatste tijd is er gemopperd op de slechte bezorging, de te dunne krant en de daaruit voortkomende minimale nieuwsgaring. Dit alles is dan weer te wijten aan te lage advertentie inkomsten, waarvan alles toch weer betaald moet worden. Van verlies eet je nu eenmaal geen boterhammen.

Jammer, heel erg jammer. Het ergste van dit alles is dat er op dit moment in het hele Maasdonkse gebied geen papieren is krant die wekelijks het hele gebied dekt. We zullen ons serieus moeten gaan beseffen dat we de nieuwsfeiten, persberichten of vermelding van de vele jaarlijkse evenementen niet meer actueel wekelijks via een weekblad met de gemeenschap kunnen delen.

Hoe jammer mag het zijn… Is het een gemiste kans of is de krant het zoveelste slachtoffer van de digitalisering en alles wat erbij hoort… Er is op dit moment meer beweging in ‘krantenland’. En het is, uitzonderingen daargelaten, heus niet allemaal even positief.

De PrietJanPraat wil ik toch wel heel graag laten voortleven. Op mijn eigen persoonlijke weblog: www.prietjanpraat.wordpress.com ga ik wekelijks mijn krantencolumn plaatsen (U kunt zich daar zelfs inschrijven zodat hij digitaal aan u wordt verzonden). Bovendien deel ik hem op mijn Facebookpagina.
Over gratis plaatsing van de digitale nieuwsfeiten met foto’s heb ik misschien wel een idee.. Zodra ik er meer van weet, hoort u dit van mij.

Tot slot wil ik iedereen bedanken, voor alles. Uitgever Jan en Jan Media natuurlijk, Wim, Joyce en Nancy… Maar vooral onze (trouwe) lezers van de krant. Zes jaar heb ik wekelijks verslag mogen doen van het wel en wee in voormalig Maasdonk. Meer dan tweehonderd ‘PrietJanPraatjes’ over van alles en nog wat heb ik voor u mogen schrijven. Ik kreeg vaak hele leuke reacties, grote dank daarvoor. Ik deed het graag voor u en ik ga het zeer zeker missen. De ‘nieuwe’ Rosbode wens ik veel succes.

Bedankt

En voor u allen. Fijne feestdagen en een heel mooi en vooral gezond Nieuwjaar gewenst. Enne.. Bedankt allemaal voor de mooie momenten in de afgelopen jaren.

Jan van Ravenstein