10 december 2019

Een gratis welkom op de Kerstfair in Nuland

Zaterdag 14 december vele kerstverrassingen bij Villa Maasdonk

NULAND –Twee jaar terug na afloop van de inmiddels traditionele tocht ‘Nuland Verlicht’ bekroop bij een tweetal dames een soort van ontevreden gevoel. “De verlichte optocht was natuurlijk prachtig met veel deelnemers en toeschouwers die allemaal vol lof waren. Maar na afloop stonden we er met zijn allen er een beetje verloren bij. We zijn toen, net als vele anderen, maar naar huis gegaan”, zegt Brigitte van Lee- van Zoggel uit Nuland. Samen met haar vriendin Janette van der Meijden heeft ze daarna het initiatief genomen om te komen tot de allereerste Nulandse Kerstfair.

Door Jan van Ravenstein

De vroegere kerstmarkt waarvan Roos van der Kallen de kartrekster was zou een soort van uitgangspunt moeten gaan worden. Liefst in combinatie met Nuland Verlicht. Als eerste actie werd door de dames contact gezocht met de organisatie van Rondje Nuland (Stichting Nuland Promotie) en de organisatie Nuland Verlicht. “De gedrevenheid en enthousiasme van de dames sloeg meteen aan. Het ontbrak op dat moment echter aan tijd. Het verzoek kwam een maand voor de uitvoering en dat was ondoenlijk. Bovendien hadden we, wanneer we het een jaartje zouden overslaan meer tijd om alles goed op de rit te zetten”, zegt Harrie van Loon van Nuland Promotie.

Idee
Brigitte: “Tijdens onze brainstorm momentjes kregen we al snel een behoorlijk vast omlijnd plan. De kerstmarkt was voorheen op het plein, grotendeels in een tent. Omdat de start van Nuland Verlicht dit jaar plaats gaat vinden vanaf het Prins Bernhardplein kwam er bij ons al snel een nieuwe locatie in zicht. Met Marijcke en Mark van Oss, van Villa Maasdonk, hebben we ons plannetje besproken om de markt rondom de vijver in de voortuin van hun Villa te creëren. Ze waren, net als wij, meteen dolenthousiast en gaven alle medewerking. Een nieuwe naam voor het evenement stond ook hoog op het verlanglijstje. Het is Kerstfair geworden. We brengen naar ons idee net iets meer dan een markt”, aldus de dames.
De basis was er. De datum was gekozen, tijdens het evenement Nuland Verlicht. “Dan is er sowieso toch al een hele hoop volk op de been en dat is mooi meegenomen”, lacht Brigitte. Maar ook de samenwerking met ervaren mensen van Rondje Nuland en Nuland Verlicht is onontbeerlijk. Brigitte: “Zonder hun, hadden we dat echt nooit of te nimmer voor elkaar gekregen.

De Kerstfair
De sfeervol verlichte Villa Maasdonk is het decor van de markt. Marijcke en Mark gaan het gehele voorplein omtoveren in een prachtig spetterend verlicht kerstplein. “Laat dat maar aan deze creativelingen over, ze zijn daar groots in”, zeggen Harrie en Brigitte. Rondom de vijver komen plusminus een dertigtal kerstuitstralende marktramen te staan. Met een keuze voor elk wat wils. Nulandse ondernemers en marktkooplui die prachtige kerstversierselen aan de man of vrouw proberen te brengen. Aan weerszijden van de voordeur van de villa staan twee tenten. De ene tent is gereserveerd voor het uitserveren van de warme hap de benodigde drankjes. In de andere tent, de muziektent, zal de nog piepjonge veelbelovende Nulandse muziekband Lowki hun muziek aan het publiek ten gehore zal brengen. Maar ook het koor Just Between is natuurlijk aanwezig om een aantal feestelijke (kerst)liederen te zingen.

Wensboom
De Kerstman en kerstvrouw komen naar Nuland met hun koets en hun Friese paarden voor een ritje rondom het feestterrein. Voor de kinderen zijn er springkussen waarvan eentje in de vorm van een sneeuwpop. Jan van Lee en Bart van der Meijden verzorgen een ‘wild zwijn aan het spit’ en natuurlijk mogen de glühwein en vuurkorven niet ontbreken op deze dag. Op het voorplein van de Villa staat een heuse wensboom. Iedereen mag daar zijn of haar wens in hangen. Een persoonlijke wens of juist voor die ander. Groot of klein, liefdevol of creatief.. Alles mag. “Op het einde van de markt gaan we daar (ongezien) één wens uit halen. De ‘wenser’ vermeld op deze kaart ontvangt een diner waardebon voor twee personen die wordt aangeboden door Hotel van der Valk”, zegt Harrie van Loon. Het idee om in een later stadium ‘iets’ te doen met de ingeleverde wensen werd door zowel Harrie als Brigitte omarmd.

Aanvang
De aanvang van de Kerstfair is op zaterdag 14 december om 15.00 uur en de sluiting is om 21.00 uur. De start van Nuland Verlicht (tocht van verlichte vrachtauto’s door de Nulandse straten) is rond de klok van 18.00 uur vanaf het Prins Bernhardplein. “Een leuke bijkomstigheid is dat de optocht met auto’s langs onze Kerstfair komt.
“Hoe mooi is het wanneer een ontevreden gevoel van een paar jaar terug zoiets fijns kan brengen. Vooral de samenwerking met wie dan ook heeft ons best vaak geraakt. Je hoefde maar te vragen en iedereen stond meteen klaar. Natuurlijk Villa Maasdonk verdient een groot dank je wel voor alle inspanningen. Het is zo een unieke locatie. Maar ook de twee voornoemde verenigingen en alle vrijwillige medewerkers. Kortom, iedereen die op welk een manier zijn of haar steentje heeft bijgedragen. Het is zo warm om dat te ervaren”, zegt Brigitte. Ze hebben er zin in. “O ja… zeg ook even dat het gratis entree is”, lacht Brigitte tot slot.

Foto's:


N