29 november 2019

Jan Hendriks zoekt mensen om samen mee te zingen

ROSMALEN – Als jong mannetje was hij lid van de Antoniusgroep, de scouting uit de Muntel in ’s-Hertogenbosch. Jan Hendriks (83) is muziekliefhebber in hard en nieren en op zoek naar mensen, oud padvinders, die met hem padvindersliederen willen gaan zingen. Want dat genre liederen dat hij heel lang geleden bij het kampvuur en tijdens wandelingen zong kan hij niet loslaten.

Door Corrianne Schijvens- van Hassel

Jan Hendriks werd geboren en is getogen in ’s-Hertogenbosch en zat in zijn jonge jaren bij de verkenners. Inmiddels woont hij alweer 30 jaar in Rosmalen. Jan speelt met veel plezier nog op zijn gitaar en vormt samen met twee vrienden het trio Rodrea wat staat voor Rob, Dré en Jan. Jan: “Ik ben dirigent geweest van diverse koren. Met die koren zongen we vaak dezelfde soort liederen vandaar dat ik nu deze oproep wil doen want mijn hart ligt toch nog steeds bij de padvinderij en de kampliederen. Zelf heb ik ook nog gezongen bij ‘Zing maar lekker mee’. Dat was een liederentafel waar ik lang lid van ben geweest. “

Jan: “Ik wil graag een groep gaan vormen met mensen die met mij deze padvinderij en kampliederen willen gaan zingen. Iedereen die interesse heeft en een beetje kan zingen mag meedoen maar ik denk dat deze oproep toch wel het meest oud-padvinders, gidsen enzovoort zal aanspreken. Ik denk dan aan liedjes die je vroeger zong als je met een groep aan het wandelen was of bij een kampvuur zat. Dat zijn hele aardige nummers en makkelijk mee te zingen. Ik heb diverse bundels met dergelijke liedjes, heel herkenbaar. Zelf ben ik verkenner geweest bij de scouting, padvinder is eigenlijk de verkenner bij de protestantse kerk en verkenner was je bij een katholieke scouting. Tot mijn 19e ben ik daarbij betrokken geweest en die liederen zijn mij altijd bij gebleven.”

Jan: “Het scouting gevoel heb ik over kunnen dragen op mijn dochter. Zij en haar man zijn ook actief in deze wereld geweest. Tegenwoordig zijn die rangen en namen allemaal veranderd. Mij dochter is akela geweest wat betekent hoofdleider van de groep. In de tijd dat zij actief was werd ik nog wel eens als hulp gevraagd, zo ben ik regelmatig als sinterklaas op komen draven.”

Niet alleen zoekt Jan zangers en zangeressen, ook is hij op zoek naar mensen die goed zijn in het vertellen en voordragen van verhalen. Hij denkt hierbij aan mensen die bijvoorbeeld hopman zijn geweest bij de scouting en die mensen kunnen boeien met hun verhalen. Jan heeft in gedachten om liedjes en verhalen te gaan combineren tijdens optredens.

Jan wil graag overdag gaan repeteren en begeleid worden door enkele muzikanten. Hij denkt hierbij aan gitaren, want die horen bij kampvuurliederen, en misschien enkele accordeons. Gewoon gezellige liedjes gaan zingen met muzikale begeleiding in een ongedwongen sfeer met uiteindelijk als doel optredens gaan verzorgen. Bij voldoende animo en dan denkt hij aan minimaal 10 personen wil hij in januari eerst een kennismakingsbijeenkomst organiseren om van gedachten te wisselen. Aanmelden kan tot 1 januari via janhendriks@kpnmail.nl of telefonisch via 06.22.15.23.65. In het nieuwe jaar ontvangt u dan van hem een reactie of dat er voldoende aanmeldingen zijn om op te starten.

Jan Hendriks zingt graag padvindersliederen

Foto's:


0