29 oktober 2019

MANNENDAG

Zaterdag 26 oktober jl.: “Pap, ben je er klaar voor. Om kwart voor een, ben ik bij jou”, stond er in de Whatsapp.

Het was ‘Onze ‘mannendag’, mijn jaarlijkse kadootje voor Vaderdag. We doen het nu voor het derde jaar op een willekeurige zaterdag zo ergens in het jaar. Samen met Bram en Tom een dagje voor de mannen.
Vanwege de drukke agenda’s is het de ene keer in het voorjaar en de andere keer in de herfst dat we op stap gaan…  Ik was er klaar voor. Met het openbaar vervoer (de bus) togen we rond de klok van enen naar onze Brabantse hoofdstad, Den Bosch. Tom ging ‘treinen’ en zou tegelijkertijd met ons aankomen. Tot zover de voorbereiding.

En wat doen mannen wanneer ze samen op stap gaan. Juist, biertjes drinken en praten over voetbal. De jongens hadden een heel leuk kroegje/pub gevonden met wel 22 verschillende biertaps.. Keus zat dus.
Zomaar een zaterdag in de herfst… En wat een drukte in Den Bosch. Verderop in den Uilenburg was de drukte helemaal merkbaar.. Een terrasje, als het effe kan in de zon… Ja, aan men hoela. Heel Den Bosch dacht er zo over, elk terras zat, tot aan de rand toe, barstensvol. Onvoorstelbaar.

Binnen was het ook leuk, heel leuk zelfs. Een echt ‘Bosch’ cafeetje… Een Bossche kroeg, zogezegd.. Precies waar we naar op zoek waren. De muziek ‘riep’ ons als het ware naar binnen… Een gewone zaterdagmiddag, een volle kroeg gezelligheid. Op het hoekje aan de lange bar nog net drie krukken vrij. En… Bier uit eigen brouwerij met de wel zeer toepasselijke namen: ‘Kolleke Ome Jan’, blond bier. Maar ook Kolleke jonge Jan en Kolleke oude Jan bier. Wat een feest.

Het zou een onvergetelijke middag gaan worden. Zeker toen we verderop in de stad zomaar toevallig bij ’t Bosschenaartje binnen liepen. De enige echte Bosschenaar was er natuurlijk, maar ook gasten vanuit de gehele Provincie. Zomaar alleen of met een hele groep. Zo’n piepklein kroegje en zoveel nationaliteiten, hoe mooi mag het zijn. En toch, waar je dan ook bent… Altijd kom je toch weer iemand tegen die dan zegt: “Hey, jij ook hier”.

Twee Belgen in ‘t Bosschenaartje: “Allee, Den Bosch is zo’n geweldig mooie stad.. Awel zulle.. we komen er graag stappen”, zeiden ze. En ze hebben gelijk. “Den Bosch heeft weer wat”. Een oude slogan die ze gerust weer van stal mogen halen. Gemoedelijk en gezellig, en wat een drukte, wat een sfeer.

De laatste trein richting Oss gooit als het ware roet int eten… Net op tijd, doodmoe als we waren, maar heel voldaan bracht hij ons naar huis.. Onze mannendag, het was weer een topdag.

Bedankt jongens. Ik heb genoten van het begin tot het einde. Volgen jaar maar weer… Zelfde plek, zelfde tijd…

 

Foto's:


P