17 september 2019

Hartelijk welkom in Vinkel

Zondag 29 sept en 6 okt van 11.00 tot 17.00 uur Open Dag bij dagbesteding ‘Ons Plekske’

VINKEL –Jaarlijks gaan de gastvrije deuren van ‘Ons Plekske’ in Vinkel wagenwijd open om iedereen die maar wil, te laten zien hoeveel moois en leerzaams er in en om de boerderij voor de speciale doelgroep is te beleven. Luuk Broos, oprichter en bezielend coach van de dagbesteding, komt in zijn enthousiasme woorden en superlatieven tekort om een beeld te schetsen van zijn levenswerk. De ‘rode draad’ in zijn verhaal is om door middel van gastvrijheid in combinatie met de huiselijke sfeer, die meteen bij binnenkomst voelbaar is, vertrouwen zien te verkrijgen bij de ouders met in het bijzonder zijn jonge gasten.

Brugstraat
Na wat omzwervingen in het Vinkelse heeft Luuk, samen met zijn team, zich kunnen vestigen op een vaste locatie. “Prachtig midden in het centrum, het merendeel op loopafstand, hebben we ‘Ons Plekske’ letterlijk en figuurlijk kunnen realiseren. Ondanks het feit dat alles wat binnen kwam, besteed werd aan onze projecten voor de jongeren. “Het pand van Jo en Nettie van den Hurk, aan de Brugstraat stond al lang op mijn vizier. Mede dankzij de grootse hulp van toenmalige eigenaar Jan Versteegden kon ik mijn ‘droom’, door het pand aan te kopen, verwezenlijken”. aldus Luuk.

Paarden
Sinds enige tijd heeft Ons Plekske naast de eigenlijke huisvesting de beschikking over een privaat paardenweide inclusief een chalet (paardenhonk) wat weer samen met de jongeren is gebouwd . De weide is gelegen tegenover Boerderijterras ’t Venster van Lambère en Mirella van de Ven Heesch-Vinkel.”Met ’t Venster werken we sinds het begin al fijn samen. De jongeren leren daar in hun moestuin het traject van ‘zaaien tot oogsten’ met zeker 25 soorten groenten en kruiden. Alles onder de deskundige en enthousiaste leiding van onze vrijwilliger Albert van de Ven. Van Lambère en Mirella hebben we daarvoor een stuk land in bruikleen gekregen. De jongeren op hun beurt, bewerken het land en doen als dank voor ’t Venster weer lichte werkzaamheden”, zegt Luuk.
Hoe de kinderen met de paarden omgaan, is een lust voor het oog. Ze mogen de paarden naar hartenlust knuffelen, aaien of borstelen, of gewoon op hun eigen manier ermee bezig zijn. Ze krijgen als ze dat willen ook gratis paardrijles. Ons Plekske biedt bovendien professionele paarden en honden coaching op therapeutische basis.

Open dag
Luuk: “In twee weekenden gaan we laten zien, voelen en proeven wat we in huis hebben. En ik kan je vertellen dat het een heleboel is. Het kleinschalige is onze kracht. Tien/twaalf kinderen op een dag die we dan ook nog eens verdelen in groepjes van 3 á 4 personen. Dit geeft rust en geborgenheid voor de kinderen wat hen meer zelfvertrouwen geeft, bovendien is er door de kleinschaligheid een beter toezicht. We werken met professionele gediplomeerde begeleiders en vele bezielende vrijwilligers. Hendrik van Esch, onze gewaardeerde huismeester, is zo’n onmisbare vrijwilliger van het eerste uur. Diezelfde waardering is er ook voor Piet Hanengraaf die de jongeren steeds maar weer alles leert op het gebied van techniek.
Wij en onze jongeren heten u het gehele jaar van harte welkom met in het bijzonder op onze open dagen. U mag alles zien, meebeleven en vragen. De gehele open dag zijn er rondleidingen en kunt u de dagelijkse bezigheden van de kinderen ervaren” www.onsplekske.com open dag op: zondag 29 sept. en 6 okt. van 11.00 tot 17.00.

 

Foto's:


_z666665555555444