06 augustus 2019

Is de kermis in Rosmalen nog wel te betalen?

ROSMALEN – Zoals elk jaar stond nu de Rosmalense kermis ook weer klaar op het Gildeplein. Met vrijwel dezelfde attracties als vorig jaar. Voor kinderen nog steeds iets om zich op te verheugen, maar voor de ouders een duur geintje.

Door Sophie Fleur Verbiesen

Zeven euro voor touwtje trekken, maar dan mocht er wel iets uitgezocht worden uit de hele kraam. Wilde je de gok wagen, dan was het drie euro voor één touwtje en dan moest je maar tevreden zijn met wat er aan hing. Even verderop is het eendjes vangen. Graag ook even zo’n bedrag neertellen. Dan mogen er wel een hoop eendjes gevangen worden. Een sport is het niet meer, want al is het kind het na drie eendjes beu: betaald is betaald. Dus mag er dan wederom uit de hele kraam uitgezocht worden.
Een gezin met drie kinderen denkt wel even na, voordat ze naar de kermis gaan. Van tevoren worden afspraken gemaakt: twintig euro per kind. Dan ben je nog zestig euro kwijt, maar voor minder is het haast niet te doen. En dan nog hopen dat de opa’s en oma’s meegaan, zodat de kosten wat verdeeld kunnen worden.
Een zondagmiddag op de Rosmalense kermis duurt dan ook niet heel lang. Drie euro voor de kleine autotootjes, drie euro voor het funhouse (de cakewalk), zeven euro voor het touwtje trekken, een keer in de rups voor drie euro en dan kan er eventueel nog even trampoline gesprongen worden en is het geld op. Een foto schieten met twaalf kogeltjes kost tien euro. Maar gelukkig krijg je dan zeker een foto. Allemaal even lachen en doen alsof je raak schiet. Totaal besteedde tijd: 1 uur.

Zielig

Moeten kinderen én volwassenen altijd maar prijs hebben? Is het zielig voor de kinderzieltjes als ze een trompet trekken in plaats van de gewilde knuffel? Of is het een kwestie van slimme marketing? Ballen gooien: idem.
Bij de rups is er in ieder geval nog een spelelement. De flos bemachtigen voor een extra gratis ritje. Twee keer mag men een poging doen. En ja ook bij de autootjes kun je vier kaartjes ineens kopen voor tien euro. Scheelt zo maar vijftig cent per kaartje. Oudere mensen op de kermis mompelen: vroeger kostte dit een kwartje. Maar die tijden zijn allang voorbij.
Waar er vroeger bijna alle dagen naar de kermis werd gegaan – al was het voor de gezelligheid, wordt er nu met zorg één middag uitgekozen door ouders met kinderen. De tieners, die vaak tussen het wal en het schip vallen, willen ’s avonds, maar worden soms geconfronteerd met vechtpartijen en politie.

Onweerstaanbaar

Zo zijn er tegenwoordig ook ouders die maar niet zeggen dat het kermis is en tussen zaterdag en donderdag een omweg maken om maar niet langs het Gildeplein te rijden. Je kunt voor hetzelfde geld ook naar een klein pretpark en daar de hele dag genieten. Niet dat je het kunt verwijten aan de eigenaren van de attracties. Het staangeld moet tenslotte ook terugverdiend worden.
Toch blijft voor velen de kermis onweerstaanbaar. En in de vakantietijd is het dan altijd leuk om vrienden, schoolvriendjes en kennissen te treffen. Vakantieverhalen worden uitgewisseld. Op zondag verschuilen sommigen zich ook achter de attracties om de start van Max Verstappen in de Formule 1 maar niet te missen. Maar toch zijn ze er: op de kermis.
Kinderen kijken hun ogen uit. Gooien balletjes. Rijden trots op een motortje rond. Kijken gespannen toe hoe papa een knuffel probeert te grijpen – die helaas te zwaar blijkt te zijn voor de grijper. En: de kermis levert altijd onvergetelijke foto’s op. Samen met mama voor het eerst in de draaimolen. Of voor het eerst in de breakdance (voor €3,50) en er met een groen gezicht uit komen. En dan tot slot die zuurstok. En de belofte: volgend jaar gaan we weer, maar dan maar één middag. Een afspraak die zelden tot uitvoer wordt gebracht, want het is tenslotte maar één keer per jaar kermis.

Het Funhouse op de Rosmalense kermis.

Foto's:


0