06 mei 2019

Wereldkinderdag 2019 in teken van lokale armoede

ROSMALEN – Alweer voor de derde keer wordt Wereldkinderdag georganiseerd in Rosmalen. Op 19 mei staan alle kinderen van nul tot 18 jaar centraal en zijn er allerlei activiteiten. Ook zijn er dit jaar een aantal veranderingen. Nieuwe samenwerkingen, een nieuwe locatie én een ander goed doel.

Janou van Dijk, Janneke Dielisse, Anke Polfliet, Jean van Rossum en Sophie Fleur Verbiesen wisten het vorig jaar zeker: in 2019 zou er eerder begonnen worden met de organisatie. Al twee keer was Wereldkinderdag in vijf weken uit de grond gestampt, en dat had de nodige hoofdbrekens gekost. En dus zaten de dames dit jaar al in januari samen in plaats van eind april.
“Vorig jaar hadden we al gesproken met organisaties die samen met ons Wereldkinderdag wilden organiseren, maar omdat we toen met een tijdsdruk zaten, kwam het er niet van,” vertelt Janou van Dijk, “dit jaar hadden we daar wel tijd voor.”
En zo kwam het dat Wereldkinderdag ineens een samenwerking werd tussen het jongerenwerk in Rosmalen (Powerup073), het jongerencentrum Number One, maar ook ondersteund werd door Sportalliantie Rosmalen, Nuland, Vinkel, de SJV, scouting St. Tarcisius en Stichting Quiet – een stichting die zich inzet om armoede te bestrijden in de omgeving. Wereldkinderdag vindt dit jaar op 19 mei plaats op het terrein rond Jongerencentrum Number One, aan de T.M. Kortenhorstlaan in Rosmalen.

Armoede verzachten

“Omdat het nu echt een initiatief werd, gedragen door meerdere Rosmalense instanties, besloten we om dit jaar ook een Rosmalens goed doel te steunen. Zo gaan we ons inzetten om geld bij elkaar te krijgen voor Stichting Quiet,” legt Anke Polfliet uit. Quiet zet zich in voor mensen in armoedesituaties in Nederland op drie gebieden. Ten eerste met lokale community’s, waarin de solidariteit met mensen in armoede wordt gestimuleerd. Daarnaast is er een fonds, waaruit financiële ondersteuning wordt gegeven aan initiatieven die de effecten van armoede voor kinderen verzachten. En tot slot is er nog de Quiet 500, een magazine, waarin verhalen van mensen in armoede wordt verteld.
“Niet alleen zamelen we geld in voor kinderen in armoede, ook werken we samen met Quiet om een groep kinderen die in armoede leven, uit te nodigen om deze dag te komen vieren. En FC Den Bosch sponsort kaarten, zodat deze kinderen een keer een voetbalwedstrijd live bij kunnen wonen. We zijn daar natuurlijk ontzettend blij mee.”

Activiteiten

“Het wordt echt een ontzettend leuke dag,” vertelt een enthousiaste Janneke Dielisse, “we hebben zo veel meer activiteiten dan vorig jaar. Bovendien zijn er ook echte jongensdingen bij.” De lijst is bijna oneindig. Zo kunnen kinderen zich laten schminken, maar ook hun haren laten vlechten of hun nagels laten lakken. Maar ook is er een pannakooi en een workshop boogschieten.” En dat is nog niet alles, kinderen kunnen komen knutselen, er is een optreden van illusionist Aires, TVS Training Rosmalen komt een workshop kickboksen geven en Dream Dance een dansworkshop. Er is een demonstratie 3D-printen en binnen kunnen alle jongeren gebruikmaken van de faciliteiten van het jongerencentrum, zoals tafelvoetbal en poolen. Ook stelt de scouting hun tuin beschikbaar voor het maken van popcorn. “En hadden we al gezegd dat er twee springkussens zijn? Oh ja, en dat we een paar leuke spelletjes van de SJV mogen lenen?”, lacht Dielisse.
Het jongerenwerk draagt ook zorg voor een podiumprogramma. Zo komt er een trailer te staan, waar een dj én een tweetal bandjes zorgen voor muziek. “We zijn echt heel blij met deze hulp en ondersteuning. En ook met de vrijwilligers die komen helpen, want we kunnen echt niet zonder. Zo komen er ook drie citytrainers – jongeren die in hun eigen dorp leuke activiteiten willen organiseren – meehelpen. Super fijn!”

“Het wordt stiekem ook een feest voor volwassenen”

De voorbereidingen zijn in volle gang. Zoals het bakken van 200 worstenbroodjes. “Want waar kinderen en jongeren zijn, zijn natuurlijk ook ouders. Dus is er een terras en een bar, maar hebben we ook lekkere hapjes. Samen met bakkerszoon Dirk Verbiesen gaan we een hele zaterdag 200 worstenbroodjes maken. En op de dag zelf zijn er tosti’s, chipjes en koeken bij de koffie. We schenken die dag geen alcohol, maar er is wel ranja en frisdrank,” vertelt Sophie Fleur Verbiesen. En laten we niet vergeten dat er ook dit jaar een loterij is. Jean van Rossum vult aan: “We hebben van de lokale ondernemers weer prachtige prijzen in ontvangst mogen nemen. Geweldig! Dus er zijn op 19 mei zeer leuke prijzen te winnen voor de volwassenen. Kinderen kunnen hun hart ophalen bij de rommelmarkt. Moeders kunnen met hun kinderen een kleedje huren om daar te gaan staan. De opbrengst van de huur gaat ook weer naar ons goede doel. En er zijn nog plekjes vrij, dus moeders die speelgoed en andere leuke dingen willen verkopen: schrijf je vooral in via de website van Mama Doet. En deze week staat er nog een emballagepaal bij de Jumbo aan de Harry Coppensstraat. We gaan er echt een geweldige dag van maken!”

Foto: Vorig jaar was het gezellig druk op Wereldkinderdag. (Beeld: Corrianne Schijvens- van Hassel)

Foto's:


0