21 mei 2019

Schoolsport Olympiade staat voor plezier in sport

ROSMALEN – Alweer voor de zevende keer wordt de Schoolsport Olympiade in Rosmalen georganiseerd. Op vrijdag 14 juni mogen de groepen zes van 11 verschillende basisscholen, de HUB en de kinderopvang een toernooi spelen. Met acht verschillende sporten, is er voor ieder wat wils.

Door Sophie Fleur Verbiesen

Bas van den Elzen, werkzaam bij Sport Alliantie Rosmalen Nuland Vinkel, heeft er alweer zin in. Ook dit jaar zet hij zich met een groot aantal anderen in om de Schoolsport Olympiade een succes te maken. “We hebben dit jaar acht verschillende sporten. Zo is er waterpolo bij Zwem- en Waterpolovereniging De Treffers, korfbal door KV De Stip, slagbal en beachvolleybal (van V.V. Spirit) bij The Gryphons, voetbal bij OJC ROSMALEN en zijn er in de Hazelaar drie sportverenigingen aanwezig voor unihockey, badminton en basketbal.
De leerlingen van groep 6 van verschillende basisscholen in Rosmalen en Vinkel mogen tegen elkaar gaan strijden op deze dag. “We hebben veertien scholen in ons werkgebied en daarvan doen er elf mee. Soms lukt het niet omdat een school op diezelfde dag een studiedag heeft. Dat is dan zo. Gelukkig is het enthousiasme wel heel groot.”

Apart Programma

Scholen kunnen zich in het begin van het schooljaar opgeven. “Uit Vinkel doet de Mariaschool mee.” Verder hebben KC Den Krommen Hoek, KC ’t Ven, KC De Masten, EC ‘t Sparrenbos, KC De Sprong, KC De Terp, KC De Hobbit, KC De Troubadour en KC De Hoven zich ingeschreven. “Ook komt Wittering.nl en zijn er leerlingen van de HUB, het speciale onderwijs. Kinderdagverblijf ’t Goudvisje doet mee met de peuters. Voor de HUB en de peuters is er wel een apart programma. Leerlingen van de HUB gaan de aan hun al bekende sporten doen, zoals trefbal en flessenvoetbal. Voor deze kinderen is het wat meer voorspelbaar.”
De opening van de Schoolsport Olympiade vindt plaats bij OJC ROSMALEN. “We mogen daarvoor ook het podium van Stichting Podium Rosmalen gebruiken.” De dag begint met de vlaggendragers. “Elke school mag een eigen vlag maken. Die worden dan aan het terras gehangen. En er komt een spreker.” Vervolgens wordt de olympische vlam ontstoken en start de warming-up.

Lerarenrace

De scholen spelen in toernooivorm. “Dat betekent dat de leraren van groep 6 zelf teams kunnen samenstellen voor bijvoorbeeld het onderdeel voetbal. Het programma duurt namelijk van 8.30 uur tot 13.00 uur. In die tijd hebben we de opening, de wedstrijden en de afsluiting.”
Op de verschillende locaties kunnen de klassen zich meten met leerlingen van andere scholen. “En er is natuurlijk een grote beker te winnen. Nadat alle wedstrijden, inclusief de finale, gespeeld zijn, is er bij OJC ROSMALEN een lerarenrace. De docenten moeten in die race verschillende onderdelen van de sporten die dag uitvoeren. Denk aan een voetbaldribbel, een hockey zig-zag en een basketbalshot. In de tussentijd kunnen wij dan alle punten van de verschillende teams bij elkaar optellen.”
Natuurlijk wordt dat ook eerlijk gedaan. “KC De Terp is heel groot. Zij vaardigen 15 teams af. Maar KC Den Krommen Hoek is kleiner en heeft maar 4 teams. Het puntenaantal wordt dan dus ook gedeeld door het aantal deelnemende teams.”

Aanmoedigingsprijs

Maar er zijn meer prijzen te verdienen. “Sowieso is er ook een beker voor de onderdelen op zich. Dus een beker voor het team dat heeft gewonnen met waterpolo of badminton. Verder hebben we de aanmoedigingsprijs. Die is voor de klas met de mooiste vlag en de beste yell.”
De Schoolsport Olympiade wordt georganiseerd om leerlingen plezier te laten krijgen in sport. “En het is een mooie bijkomstigheid dat de verenigingen zich kunnen laten zien. En voor een klas is het leuk om samen te sporten en zich te meten aan andere klassen. Ook leren ze omgaan met winst en verlies. Bovendien gaan ze van tevoren tijdens de gymles de sporten oefenen.” In totaal doen er meer dan 500 kinderen mee aan de olympiade.

Vaardigheden

Voor elke klas organiseert Sport Alliantie Rosmalen Nuland Vinkel een activiteit. Voor groep 6 is het dus dit. “Wij denken dat ze in deze groep genoeg vaardigheden hebben voor de aangeboden sporten. Daarnaast zijn ze oud genoeg om kritisch te kunnen kijken naar de sport die ze misschien al doen én naar de sport die ze misschien willen gaan doen.”
De scholen moeten nu aan de bak. Badminton, voetbal, slagbal…het moet allemaal geoefend worden. Alleen waterpolo zal wat lastig worden. Of hebben scholen ook de gelegenheid om daar te oefenen? “Nee, dat niet. Kinderen moeten in het bezit zijn van zwemdiploma A en B. Verder vragen wij de kinderen om de spelregels goed door te nemen. Veel tijd om te oefenen is er niet, want tijdens het toernooi spelen ze meteen voor de prijzen.”

Foto: De bekers staan al op de leerlingen te wachten.

Foto's:


0