04 december 2018

Nuland feestelijk in het licht

Op 8 december unieke optocht met meer dan vijftig verlichte voertuigen

NULAND – Ze zijn met hun lange sliert verlichte trucks uniek tot in de verre omgeving. Nuland heeft, dit jaar voor de derde keer in successie, ook nu weer een primeurtje. “Oké, de allereerste keer was een probeerseltje van ons. Met het idee van verlichte tractoren zijn wij toen aan de slag gegaan. Het werd een optocht van trucks, met als bijrijders kinderen met een beperking met na afloop een gaaf feestje. Op een donkere decemberavond een sfeerplaatje zien te creëren. Deelnemers zien te motiveren, dat bleek al snel toch wel de grootste klus toen de allereerste keer. Nu komen de aanmeldingen bij ons al in een vroeg stadium gewoon als vanzelf binnenlopen. En ook de bewoners langs de route zijn heel enthousiast. Mooi toch”, zegt Stijn van Erp, een van zeven initiatiefnemers van Nuland Verlicht. Zaterdag 8 december is, vanaf 17.30 uur met het luiden van de kerkklokken, de start van de optocht.

door Jan van Ravenstein

“Niet alleen de deelnemende chauffeurs zijn druk doende met de voorbereiding. Ook Nulandse bewoners die langs de route wonen pakken elk jaar weer uitbundiger uit met hun versierselen. Diverse huizen en tuinen staan compleet te schitteren in een feestelijke kerstverlichting wat het geheel een unieke uitstraling geeft. Zeker wanneer de stoet met auto’s voorbijkomt, geeft dat het geheel nog meer cachet. Want de enkele lichtslang die de truck in het eerste jaar de uitstraling van ‘Nuland Verlicht’ moest meegeven is vervangen door de meest mooie uitvoeringen. Al in de tweede editie was dit zichtbaar met de meest mooie creaties. Het ‘steekt’ elkaar aan”, zegt Stijn van Erp in een reactie.

Uitdaging

Met twee moeders zijn een stel Nulandse jongeren, allemaal rond de twintig jaar, toen aan de slag gegaan. Samen met Franca van der Steen en Tonnie van den Elzen gingen, onder het motto, ‘dat moet in Nuland ook kunnen’, Stijn van Erp, Wesly van Hirtum, Jared Kerkhof, Mike Voets en Mellanie van den Elzen aan de slag. En dat het kan hebben ze bewezen. De uitdaging van toen staat met stip op de kaart. Dit bewijzen de vele deelnemers aan de tocht en de bezoekers die op diverse plaatsen langs de route staan te genieten van de tocht. ‘Nuland Verlicht’ staat als een huis. “In het eerste jaar, zeker wanneer je zo spontaan en vooral enthousiast begint aan zo’n klus, kom je wel een behoorlijk aantal onzekerheden tegen. Weet je, de klus houdt meer in dan een aantal trucks een rondje te laten rijden. Vergunningen, welke route kan en mag, straten die afgesloten moeten worden en daarnaast komt (heel belangrijk) nadrukkelijk de veiligheid van het geheel om de hoek kijken. Maar, aldoende leert men”, zegt Stijn met een lach.

Genieten

De start is vanaf het kerkplein, Vanaf 16.00 is het op het plein volop genieten voor de truck fanaten. Terwijl de ouderen op het gecreëerde winterterras genieten van een glaasje Glühwein kunnen de kinderen, met op de achtergrond het sfeervolle schijnsel van de vuurkorven, op de foto met de Kerstman. “Normaal gesproken is er in combinatie met de tocht de voor Nuland traditionele kerstmarkt. Dat maakte het geheel nog sfeervoller en completer. Helaas hebben we dit jaar, door omstandigheden, geen Kerstmarkt. We hebben onze stinkende best gedaan om het toch nog te realiseren. Helaas, de tijd was tekort, het is ons niet gelukt”, aldus een hierover toch wel teleurgestelde Stijn. Maar ze laten zich daardoor niet uit het veld slaan. Het tekent de groep. Jong, ontspannen en zo heerlijk enthousiast.

Feest

De start is vanaf het kerkplein, tegenover zaal Kerkzicht waarna afloop een grote feestavond losbarst. Stijn: “Dit feest is een onderdeel van drie doelen die ten grondslag liggen in de organisatie. Doel één is de optocht natuurlijk. Doel twee is, als een soort van rode draad, de kinderen met een beperking die mee mogen rijden in de trucks. Dat is zoiets moois en warms. Zeker wanneer je hun reacties hoort en ziet, ja dan smelt je toch. Daar doe je het in feite voor toch? Het derde doel is het slotfeest waar ook weer diezelfde kinderen onze hoofdgasten zijn. Om half negen gaan we in de zaal van Kerkzicht van start met een compleet feestprogramma”. Het Feestteam, Arjan Oostrom, de Lampegasten en DJ Menno dragen zorg voor het ultieme ‘Nuland Verlicht’ feest. Kaarten daarvoor zijn verkrijgbaar bij AH- Nuland, Dirks Frituren en Kerkzicht en via internet (www.nulandverlicht.nl).
“Zonder de welwillende medewerking van de vele sponsoren en vrijwilligers zou zoiets onmogelijk te organiseren zijn. Waar, of bij wie we dan ook, we aankloppen voor hulp of een bijdrage in welke vorm dan ook hebben we tot op heden alleen maar positieve reacties en medewerking mogen ontvangen”, zegt een dankbare Stijn van Erp”.

Route

De start gebeurt, hoorbaar in het gehele dorp, door het luiden van de kerkklokken. Exact om 17.30 uur vertrekt de eerste truck met passagier(s). De route is als volgt: De start is vanaf het Kerkplein, Kerkstraat, Kloosterstraat, Ijzerkampen, Zomerdijk, Zandstraat, Laagakker, Pelgrimstraat, Schoolstraat, Zandstraat, Dorpstraat, Heiweg, Duyn en Daelseweg, Raadhuisstraat, Dorpsstraat, Prins Bernhardplein, Kerkstraat, Duinbergenstraat, Nieuwe Putstraat, Kerkplein. Meteen daarna start het feest in de zaal.

Foto’s: Beelden van de optocht van vorig jaar.

Foto's:


nII44220