30 november 2018

Samen op Weg met predikant Dirk-Jan Bierenbroodspot

BERLICUM – Het geloof loopt als een rode draad door zijn leven. Toch was er niet gelijk de wens om daar iets mee te doen. Dirk-Jan Bierenbroodspot studeerde eerst personeel & Arbeid, later psychologie en uiteindelijk ook theologie. Dat bij dat laatste zijn roeping ligt is voor de 39-jarige dominee kraakhelder. Begin september werd hij aangesteld als nieuwe predikant van de Samen op Weg Gemeente van Berlicum-Rosmalen. Een gemeenschap die voor hem voelt als een warm bad en thuis.

Door Wendy van Lijssel

De Samen op Weg gemeente Berlicum-Rosmalen maakt onderdeel uit van de Protestantse Kerk in Nederland. Ook gereformeerd protestantisme is een stroming die hieronder valt. De overeenkomst met het Rooms Katholieke en Protestantse geloof is kort samengevat dat beiden in God geloven.
Het verschil is echter dat protestanten het er niet mee eens zijn dat de kerk God vertegenwoordigt en tussen God en de gelovige staat. De Protestanten kennen onder andere geen eucharistieviering maar de viering van het Avondmaal en Maria is wel een belangrijke figuur, maar wordt niet vereerd. Beide beleven en belijden hun geloof op een andere manier.
Het wiegje van Dirk-Jan Bierenbroodspot stond in Bergen op Zoom, maar hij groeide op in het plaatsje Tholen in de provincie Zeeland. Daar waren diverse gereformeerde kerken en de mensen waren er streng gelovig. “Ik kom echter niet uit, wat ze noemen, de zwartekousenkerk”, meldt hij om te vervolgen: “Ik ben wel in kerkelijke sfeer groot gebracht, maar we gingen naar de kerk in Halsteren, want daar was het wat vrijer.”

Niet worstelen

Hoeveel vrijer maakt hij gelijk duidelijk. “Ik ben tegendraads”, merkt hij om te beginnen met een lachje op en legt uit: “Ik ben homoseksueel, maar heb daar nooit mee hoeven worstelen. Toen mijn geaardheid duidelijk was, hoefde ik niet op de barricade. Het homohuwelijk kwam er net aan en de kerk waar wij toe behoorden, accepteerde het. Een huwelijk tussen mannen kon gewoon gezegend worden.”
Hoewel het Protestantse geloof als een rode draad door zijn hele leven loopt, had Dirk-Jan eigenlijk geen idee wat hij wilde worden. “Na de middelbare school ben ik Personeel & Arbeid gaan studeren. In mijn stagetijd als junior loopbaanadviseur kreeg ik zelf het advies om verder te leren omdat er meer in me zat dan er op dat moment uit kwam. Er werd geopperd om psychologie te gaan studeren. Ik hou van mensen en hun verhalen, dus dat ben ik aansluitend gaan doen. In het derde jaar viel voor mij echter het kwartje. Psychologen kijken in de ziel, maar doen niets met zingeving. Zij stellen zich niet de vraag; Waartoe zijn wij met zijn allen hier op aarde? Ik was echter kerkelijk, zat zelf vol vragen en miste dat aspect. Ik zag mezelf echter nog steeds niet als dominee. Ik was geen modelgelovige”, om schaterlachend te bekennen: “Dat ben ik nog steeds niet.”

Jeugdwerk

Dirk-Jan maakte zijn studie psychologie af, begon aan een baan, maar volgde intussen ook in deeltijd een studie theologie. Naast zijn baan en studie begon hij in 2009 zich in te zetten voor het landelijk jeugdwerk van de protestantse kerk. Ondertussen merkte hij meer en meer dat het gemeenschapswerk hem trok. Eind 2017 studeerde hij af als theoloog, waarna hij vervolgens benaderd werd om als predikant aan de slag te gaan in Vught. “Daar heb ik direct ja op gezegd. Ik ben in 2012 getrouwd met Kor. Vanwege zijn werk woonden we al in Den Bosch. Ik kende de Brabantse mentaliteit al lang en vond en vind het fijn om hier te wonen.”

De Samen op Weg Gemeente kende hij ook al voor zijn aanstelling. “Nadat dominee Piet Vliegenthart met pensioen ging heb ik een paar keer als voorganger gefungeerd. Dit is een hele leuke gemeente met een grote diversiteit aan mensen die mij hartelijk ontvangen hebben, dus heb ik gesolliciteerd en ben uiteindelijk aangenomen als nieuwe predikant”, aldus Dirk-Jan.

Uitdiepen

Intussen is hij al enige tijd aan de slag en liet hij alles zoals het was. “Ik ben nieuw, dus wil ik eerst ervaren hoe dingen lopen. In het nieuwe jaar ga ik met het bestuur rondom tafel om te bekijken wat er goed gaat, beter kan of geactualiseerd moet worden”, om enthousiast te vervolgen: “Ik vind het heerlijk om bijbelteksten te bestuderen en deze tot het bot uit te diepen. Als kerk hebben we de afgelopen 2000 jaar God willen vangen in theorieën en systemen. God is echter geen theorie. Wat ik wil doen is de verhalen opnieuw lezen, kijken in welke context ze zijn geschreven en bekijken of ze nog van toepassing zijn in de huidige tijd. Je komt in de bijbel veel tegenstrijdigheden tegen. Over de vragen die hieruit voortvloeien wil ik graag in gesprek met de mensen van de Samen op Weg Gemeente. Verder proberen we doorlopend met elkaar te bedenken hoe het leven zou moeten zijn.” Dan resoluut: “Vrede, barmhartigheid en gerechtigheid zijn hierin kernwoorden.”
De nieuwe dominee ziet zich niet als modelgelovige