20 augustus 2018

Fototentoonstelling van Geffense twee- en meerlingen tijdens Effe noar Geffe

GEFFEN –Om de vraag te kunnen beantwoorden de hoeveelste fototentoonstelling dit is in de geschiedenis van de Heemkundewerkgroep Vladerack moeten de dames het juiste antwoord even schuldig blijven. “Voor mij is de tentoonstelling er altijd, vanaf het begin van Effe noar Geffe, geweest”, zegt Clasine van Venrooy- Heesakkers (63). Samen met Nellie van Liempt- van Zantvoort (67) is ze de drijvende kracht achter de jaarlijks terugkerende fototentoonstelling. “Dit jaar hebben we wel een heel uniek thema te pakken. Tweelingen en meerlingen uit Geffen of een binding met Geffen hebben. Werkelijk de mooiste en meest idyllische plaatjes komen voorbij”, zegt Clasine.

door Jan van Ravenstein

Ruim een half jaar zijn Clasine en Nellie, ondersteund door een aantal leden van de vereniging, in touw met het thema. Clasine: “Voordat een idee thema wordt geboren zijn er best wel een soort van kopzorgen bij ons tweetjes. De spoeling wordt in de loop der jaren dunner”. De lange lijst die ter tafel komt bewijst de problematiek enigszins: ‘Kraamverzorgster Ida van Kreij, de Geffense cafés, Ruud van Nistelrooij, Back to the Sixties en emigranten’, het zijn een aantal in het oog springende thema’s. “Dit jaar hebben we gekozen voor twee- en meerlingen. De meerderheid zijn natuurlijk de tweelingen die Geffen rijk is. Maar we hebben ook bijzondere foto’s van een tweetal drielingen op onze tentoonstelling”, zegt Nellie die dit jaar voor de eerste keer de steun en toeverlaat, zeg maar de rechterhand. is van Clasine.

De start

“De allereerste oproep in Torenklanken gaf precies nul reacties”, zegt Clasine met een beetje een zure lach. Ze had alle hoop en vertrouwen in dit thema gestoken. “Onbegrijpelijk, niet één reactie”, zegt ze nog even na een korte best wel pijnlijke stilte. Nellie: “Bij de kapper bracht ik ons probleem ter sprake. Mijn kapster Suzanne is van een tweeling en vond het een bijzonder leuk idee. Daar, in de kappersstoel, kwamen meteen meerdere namen ter sprake. Het gaf ons hoop en zijn we samen met een aantal van onze Heemkundeleden gaan zoeken in het archief. Langzaam kregen we een mooie lange lijst van twee- en drielingen uit Geffen. We hebben daarna een brief met een verzoek en bijzonderheden oever de tentoonstelling bij de betrokkenen in de bus gedaan. Daarna kwamen de aanmeldingen massaal binnen en konden wij aan de slag”.

Zoeken

“Vooropgesteld moet worden vermeld dat wij onze uiterste best hebben gedaan om te achterhalen wat er te achterhalen is. We hebben twee openbare oproepen gedaan, er is een persoonlijke benadering geweest en we hebben een brief doen laten uitgaan. We zullen heus wel wat missen en dat is reuze jammer. Maar we kunnen en mogen nu eenmaal niet, in het kader van de privacywetgeving, zomaar klakkeloos alles ongevraagd projecteren. Ook zijn er mensen die niet hebben gereageerd waar ze op hun beurt dan zeker een goede reden voor hadden”, wil Clasine toch graag even laten weten. En voor het overige verzamelde materiaal, ze komen er niet over bijgepraat. “Nellie is een kanjer in het zoeken naar mensen. Ze kent (bijna) iedereen met naam en toenaam. Kent de familiehistorie van velen en stapt zonder schroom op de mensen af. Daarnaast doen Stina van der Doelen, Gerard van Dinther en Adriaan van Zandvoort het echt zo belangrijke werk achter de schermen. Een fijn team om mee te werken”, aldus de kartrekker van het geheel, Clasine.

Twee en Meerlingen

Wanneer je zoekende bent in het kader van het thema kom je voor verrassingen en feitelijkheden te staan. De dames komen met werkelijk unieke voorbeelden die overigens ook worden toegelicht op de grote fotoborden tijdens de tentoonstelling. “De familie van Jan Willemsen bijvoorbeeld. Die hadden twee tweelingen in hun gezin”, zegt Nellie. “Tweelingen krijgen ook weer tweelingen. Wim van Herpen, tweelingbroer van Jan van Herpen, heeft een tweeling. Zo ook Marietje van Dijk en Rita van Wanrooij. Ook leuk is dat in dezelfde basisschoolklas maar liefst drie tweelingen zaten. Chantal en Paul van Oort, Richard en Patrick Dortmans en Johan en Marthijn van Bergen. Ze staan alle zes op dezelfde communiefoto afgebeeld”, best uniek toch, zegt Clasine. Twee drielingen uit het Geffense zijn er achterhaald en staan ook op de ‘borden’ met tal van foto’s. De drielingen van de familie van der Heijden en die van Antoon en Mieke Romme.

Boekpresentatie

Naast de tweeling foto tentoonstelling is er ruimte gemaakt voor de boekpresentie, met ook hier heel veel foto’s, door Ruud Verhagen. Hij presenteert op zaterdag zijn fonkelnieuwe boek: “Het Gele Gevaar” wat in zijn geheel gaat over Wielerclub de Windmolens uit Geffen. De basis van De Windmolens moet worden gezocht bij drie Geffense pioniers. Ad van de Meulenreek, Henk Schuurmans en Piet Romme. Zij waren toch wel de grondleggers van wat eens Geffens succesvolste vereniging zou gaan worden. De vele interviews met prachtige sfeer en sportfoto’s maken het boek tot een uniek geheel. Tijdens de expositie is het te koop

Oudste en jongste

Betreffende het bijeenschrapen van de foto’s willen de dames nog benadrukken dat de belanghebbenden in deze in feite zelf actie hebben moeten ondernemen. Clasine: “Ik zag laatst een bord in de tuin van de geboorte van een tweeling. De brief heb ik daarna in de bus gedaan en vervolgens niets mee gehoord, dat is jammer maar een keuze van de mensen zelf”.
“De oudste nog en leven zijnde tweeling is 82 jaar. Rika en Maria van Zantvoort. Rika woont in Bern, Zwitserland en haar zus Maria in Biddinghuizen. De jongste telgen zijn de twee kleinkinderen (1 jaar jong) van Hans en Antoine Janssen. In totaal zijn er foto’s van maar liefst 47 tweelingen en 2 drielingen te bewonderen. “Het zijn niet alleen de ‘koppies’ van de tweelingen die zo schitterend zijn. Ook het tijdsbeeld komt in alle facetten voorbij, het maakte bij ons best emoties los. De inrichting van de slaapkamers, de kleding, de dorpsgezichten die zichtbaar zijn, vaders, moeders, broers en zussen. het komt allemaal voorbij. Werkelijk een prachtig geheel, dit mag je niet missen”, zeggen de dames met twinkelende oogjes.

Foto: De drieling Teun, Thijs en Anemone Romme

Foto's:


0