28 augustus 2018

Druk weekend voor het gilde met Koningsschieten en Burgerkoning schieten

ROSMALEN – Het gilde Sint Catharina – Sint Joris Rosmalen houdt natuurlijk haar tradities in ere. En dus wordt het Koningsschieten voorzien van alle formele regels. Kledij, rondjes lopen om de vogel, alles is dik in orde. En ach, dat biertje erbij, dat is ook traditie toch?

Door Sophie Fleur Verbiesen

Het was een speciale dag, afgelopen zaterdag, bij het Gilde in Rosmalen. Niet alleen was er voor het eerst in vier jaar weer Koningsschieten, ook werd burgemeester Mikkers geïnstalleerd als Overdeken van het Gilde.
De dag begon al om 10.30 uur. Toen werd heersend koning Toon de Ridder thuis opgehaald en ging iedereen naar de kerk voor de Heilige Mis, door kapelaan (en gildeheer) Gideon van Meeteren. In deze mis werden ook de houten vogels gezegend, die ’s middags voor het Koningsschieten gebruikt zouden worden. Na de mis vertrok het gezelschap naar het gildehuis voor een lunch. Hierna was het tijd voor nog een officieel gedeelte. Voorzitter Henk van Helvoirt hield een toespraak en bedankte de burgemeester dat hij Overdeken wilde worden. Daarna was het de beurt aan Mikkers om te spreken. Hij deed dat met verve. “Voor jullie is het ook een spannende dag,” begon hij, refererend aan het feit dat Koning Toon de Ridder die dag Keizer kon worden, om te vervolgen: “en het is ook het eerlijkste spel dat ik ken. Valt ‘ie of valt ‘ie niet.” De burgemeester heeft de lachers op zijn hand. “Hij voelt ook echt dorps en daarom begrijpt hij dit soort dingen,” is het ook het commentaar dat te horen valt. Na zijn speech is het de beurt aan de vendeliers om de burgemeester in te vendelen. De leden van de aanwezige gildes uit Nuland en ’s-Hertogenbosch zijn onder de indruk. “Wat mooi, het gaat precies gelijk!”

Dagkoning

Eigenlijk was het tijd voor het Koningsschieten, maar er viel een fikse regenbui. Iets later dan gepland begon dan het bevrijden van de schietsboom en werd de Zilveren koningsvogel en kazuifel met koningszilver ingeleverd. Toon de Ridder voelde wel wat gezonde spanning. “In 2010 en 2014 is het me gelukt om de vogel eraf te schieten. Als me dat vandaag weer lukt, kan ik keizer worden.” Om in vorm te blijven, bleef hij schieten op gildedagen. Zo werd hij zes weken geleden nog dagkoning in Oss. De druk is ook wel een beetje hoog vandaag. “Sinds 1958 is er geen keizer meer geweest en in dat jaar ben ik geboren. Ik hoop daarom dat het vandaag gaat lukken.”
De burgemeester mag dan als eerste gaan schieten. Lachend: “Ik verzoek jullie terug te gaan naar het gildehuis, want ik heet dan wel Mikkers, maar of ik goed kan mikken is maar de vraag.” Toch schiet hij raak. Na dit schot is het de beurt aan Gildeheer en kapelaan Gideon van Meeteren en Beschermvrouwe mevrouw Dollevoet. Vervolgens mochten vijf kandidaten schieten, waarvan de volgorde was bepaald door een loting. Eerst mocht Toon den Ridder, daarna Annie van Nuland, Frans van Hirtum, Jo van Nuland en Bart van Gerven. Er werden in totaal 158 schoten gelost op de houten vogel. Het was een spannende strijd en uiteindelijk won Frans van Hirtum. Hiermee werd hij voor de komende vier jaar Koning van het gilde Sint Catharina – Sint Joris Rosmalen.

Burgerkoning

Na de feestelijke zaterdag was het op zondag ook nog tijd voor het Burgerkoning schieten. Om 14.00 uur begonnen acht deelnemers met het schieten op de houten vogel. Dick van Herpen schoot met het 48e schot het laatste stukje naar beneden. Hij won hiermee een beeldje van een gildebroeder en is het komende jaar burgerkoning van het gilde. Ook op de zondag werd het nog een klein feestje.
Op de Facebookpagina van de Rosbode is een filmpje te zien van het installeren van burgemeester Mikkers als Overdeken.

Foto's:


0