12 juni 2018

De Kloostertuin van Sint Jozefoord: ‘Een tuin voor iedereen’

Via de natuur werken aan samenzijn en verbondenheid voor jong en oud

NULAND – Het plan voor het creëren voor een Kloostertuin bij Sint Jozefoord, in de voortuin van ‘Zicht op Nuland’, is al even wonderbaarlijk als de schets die voor ons op tafel ligt. Het voorzichtige idee van de afdeling Welzijn en Recreatie wat door directeur-bestuurder André Groot Bluemink van Stichting Sint Jozefoord in eerdere bewoordingen als ‘het meest idyllische plekje van heel Sint Jozefoord’, werd benoemd begint vorm te krijgen. Samen met André ‘lopen’ we als het ware, aan de hand van de schets, door de nieuwe tuin. “Aan de ene zijde ligt ons huis en aan de andere zijde de Nulandse, Geffense en Vinkelse gemeenschap. Dat is de basis: “Een tuin voor iedereen”, zegt André met passie.

Door Jan van Ravenstein

Een wandeling door de tuin, voor het maken van de foto bij de kassen, laat zien dat er nog bergen werk moeten worden verzet. Roos Bijveld, zij loopt stage en is als zodanig de projectleider van het plan, laat zien dat met het inzaaien van een groot deel van het perceel, de eerste werkzaamheden al in gang zijn gezet. Stadhouders Hoveniers uit Geffen heeft met een uiterste precisie en gevoel voor natuur en beleving elementen in het park aangebracht die zijn weerga niet kent. Aan werkelijk alles is gedacht. André: “De kosten van het ontwerp van de tuin komen voor rekening van de Rabo bank. Ook sponsoren zij voor een bepaalde tijd busjes om voor een bezoek aan de tuin onze gasten en ouderen op te halen en thuis te brengen”. Andrea Hoskam, beleidsmedewerker maatschappelijke zorg. Naast de preventieve ouderenzorg zet ze zich middels dit project in betreffende de communicatie, organisatie en het verbinden van bijvoorbeeld de eenzame mens onder ons. Voorwaar geen eenvoudige opgave. Samen met André stralen de dames eenzelfde enthousiasme uit en kunnen ze bijna niet wachten om de eerste schop spreekwoordelijk met een ferme dikke grote knal in de grond te steken.
“Daarvoor hebben we wel hulp nodig. Van wie dan ook. Sponsoren, de gemeente en vooral doeners”, zegt Andrea.

Doeners gezocht
Het is een groot en ambitieus plan. Puur ook, met hier en daar een professionele inslag, gebaseerd op zelfwerkzaamheid van belangstellenden, vrienden en toekomstige gebruikers. ‘De tuin is van en voor iedereen’, het is een kreet die met bepaalde regelmaat ter tafel komt. Andrea Hoskam: Hoe mooi zou het zijn wanneer we een soort van ‘Tuinwerkgroep’ konden formeren. Vutters en/of gepensioneerden die nog graag zo nu en dan de handen uit de mouwen steken. Uit Nuland, Geffen, Vinkel of waar dan ook. Voormalige timmerlieden, metselaars, tuiniers, stratenmakers of van die lieden met twee rechterhanden. Ook jongeren zijn van harte welkom, mensen die zich eenzaam voelen of mannen of vrouwen met groene vingers. Meer dan welkom allemaal. De werkgroep krijgt alle vrijheid in tijd en werk. En het mooie is, het is een project, het duurt niet eeuwig. En wil je langer, wil je meer, no problem. Interesse of heeft u een idee voor het vormen van een werkgroep of voor de tuin? Een e-mail of telefoontje is genoeg hoor. Ik maak meteen een afspraak of nog leuker, kom eens langs en zie met eigen ogen wat de mogelijkheden zijn. Wedden dat u ook zo enthousiast wordt en niet kan wachten om aan de slag te gaan”, lacht Andrea. Ze hebben er echt zin in, de dames. Telefoon: 073-5342342 vraag naar Andrea of kloostertuin@jozefoord.nl

Plannen
Wat nog lijkt op een vriendelijke wildernis moet, uitgroeien tot een van de meest mooie openbare parken in Oostelijk Brabant. Op 19 maart 2019 wordt tijdens de jaarlijkse viering van Sint Jozefdag door de Congregatie Dochters van Maria en Joseph een door hen geschonken kunstwerk onthult. “En dan is alles zeker nog niet helemaal klaar, heus niet. Maar, laten we het naar even fase één noemen, moet dan gereed zijn. En de contouren van het overige moeten dan al duidelijk zichtbaar zijn”, zegt Roos Bijveld als gedreven projectleider. André: Het park moet toegankelijk zijn voor iedereen. Denk eens aan ontmoetingen van alleenwonende ouderen, jong ontmoet oud, hulpbehoevenden, een wandeling met de mantelzorger of gewoon zittend op een bankje genieten van de natuur. We gaan daar werkelijk schitterende plekjes voor alle soorten van buitenactiviteiten creëren”. Over de te creëren ruïne volgt een geïnspireerd verhaal van de directeur dat je, wanneer je de ogen sluit, bijna tot leven ziet komen.

Legenda
André loodst ons met toelichting en groots gemak door de schets van de tuin. De witte woning (1) wordt de huiskamer voor als het regent. “Een aparte toegang bij de nieuwe kleine rotonde (2). En dan het liefst autoluw, kom met de fiets of wanneer je met meerdere bent, bel ons”, zegt hij. De perenboomgaard (4) is bestaand. Daarvandaan moeten de perentaarten komen die weer aangeboden gaan worden op het bezoekersplaats bij de ruïne (11). Er komen idyllische rustplekjes (5). In de kassen (6) en in de buitenperken (9) mag iedereen bloemen, kruiden of groenten zaaien, planten, onderhouden en oogsten. Dit geldt ook voor de plantenbakken (7) die op zich uniek te noemen zijn; rolstoeltoegankelijk. De stoel kan onder de bak worden gereden en ze zijn op de juiste hoogte voor de gebruiker. De waterpartij (10) in combinatie met de blauweregenstraat (8) en de schaduwgevende platanen met plantenbakken (12) hoeft verder geen betoog. Een schitterend plaatje. De ruïne (11) wordt een project apart, uniek zelfs inclusief een bibliotheek voor senioren met duizenden grootletterboeken. “We zoeken nog vele sponsoren”, lacht Roos. De grote bloementuin (13) gaat ontegenzeggelijk zorgen voor kleur en fleur. Er komt een stilteplek (19) en verharde wandelpaden. “Toegankelijk voor iedereen, ook voor de rolstoelgebruiker. Want de Kloostertuin is een tuin van en voor iedereen”, aldus André, Andrea en Roos.

 

Foto's:


SIfffff